Erdoğan: Putin ile mutabık kaldık, tahıllar az gelişmiş ülkelere gönderilecek

Erdoğan, "Tahıl koridorundaki gemilerin öncelikle acil duyan Afrika ülkelerine ulaşmasını sağlayacağız" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayan MÜSİAD EXPO'ya katılarak konuşma yaptı.

"Dünyamız son 3 yıldır küresel salgınla başlayan ardından sıcak çatışmalar ve bölgesel gerilimlerle devam eden sancılı süreçten geçiyor" diyen, "Tedarik zincirleriyle uluslararası ticaretteki tahribatı halen hissediyoruz. Pek çok ekonomi son 50-60 yılın en yüksek enflasyon rakamlarıyla baş etmeye çalışıyor. Gıda, enerji ve hammadde fiyatlarının ekonomiler üzerindeki baskının bir müddet daha devam etmesi bekleniyor" dedi.

Krizin en yıkıcı halini Afrika ve Asya'daki kırılgan devletlerin hissetiğini söyleyen Erdoğan şunları kaydetti:

Sahra altındaki kardeşlerimizin çok kötü durumdaki halleri katlanamaz hal almıştır. Afrika'da bir lokma ekmeğe ulaşamayan her çocuğun acısı yüreklerimizi dağlıyor. Bu trajedilerin sona erdirilmesi noktasında maalesef kayda değer hiçbir çaba gösterilmiyor. Özellikle ağızlarını her açıklarında dünyanın geri kalanına insan hakları ve özgürlük dersleri veren Batılı kurum ve ülkelerin bu durum karşısındaki kayıtsızlığı utanç vericidir.

"Tahıllar az gelişmiş ülkelere gönderilecek"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile tahıl sevkiyatı konusunda yaptığı görüşmeye ilişkin de konuşan Erdoğan şunları söyledi:

Kesinlikle az gelişmiş ülkelere destek verelim. Zira Putin bana, "Biz ücretsiz olarak bu tahılı bu ülkelere  Cibuti, Somali, Sudan'a gönderelim" dedi. Hem fikir olduk. Bunu da G20'de geniş çaplı görüşelim. Mutabık kaldık. Tahıl koridorundaki gemilerin öncelikle acil duyan Afrika ülkelerine ulaşmasını sağlayacağız. Atmamız gereken adım bu, yapmamız gereken de bu. Bu ayın 13-14'ünde Bali'de bir araya geleceğiz ve orada da bu görüşmeleri yapacağız. Avrupa'yı bahçe dünyanın geri kalanını vahşi otlar olarak tanımlayan zihniyetin bu şekilde davranmasına şaşırmıyoruz ama kabul de etmiyoruz.

"Karadeniz gazı, konutların elektrik üretiminde rahatlama sağlayacak"

Türkiye doğalgazda bir "hub" olacağını söyleyen Erdoğan, "Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevki konusunda Putin'in açıklamalarını dinlediniz. Bu çalışmayı dayanışma içinde sürdüreceğiz" dedi.

"Karadeniz'de bulduğumuz doğal gazı sisteme verdiğimizde konutların ihtiyacı yanında elektrik üretiminde de rahatlama sağlayacağız" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Akkuyu NGS üniteleri etap etap devreye girdiğinde bu sıkıntıyı çözmüş olacağız. Ardından Sinop nükleer enerji noktasında bizim ikinci etabımız olacak. Bu süreçte sanayicilerimizin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak enerji üretimi yatırımlarına ağırlık vermeleri gerekiyor. Enerji Bakanlığımız 3.etapla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Enerji Bakanlığımızın ve diğer ilgili kurumlarımızın yürüttükleri çalışmalarda eksiklik, aksaklık tespit edersek hemen çözüm yoluna gidiyoruz. Finansmana erişimde iş insanlarının yanındayız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU