ABD'den İran Dışişleri Bakanı Zarif’e yaptırım

Zarif, ABD'li bankalar üzerinden işlem yapamayacak, ülkeye seyahat edemeyecek

Fotoğraf: Reuters

ABD Hazine Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in yaptırım listesine eklendiğini açıkladı. Yaptırım, Zarif'i ABD'ye seyahatten ve ABD üzerinden banka işlemi yapmaktan alıkoyuyor. 

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisinden (OFAC) yapılan yazılı açıklamada, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney adına çalıştığı gerekçesiyle Zarif'in yaptırım listesine eklendiği bildirildi. Açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump tarafından daha önce yaptırım listesine alınan İran lideri Hamaney adına çalışan kişi ve kurumların yaptırım listesine eklenebileceğine işaret edildi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de yaptırım kararının ardından "Cevad Zarif'in İran liderinin gündemini uyguladığını ve rejimin dünyadaki başlıca sözcüsü olduğunu" söylerken "ABD, İran rejimine son davranışının kabul edilemez olduğuna dair net bir mesaj gönderiyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da kararın ardından Zarif için “rejimin mafyası” ifadesini kullandı.

Konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Zarif, yaptırımdan etkilemediğini açıklayarak şunu söyledi:

Yaptırımların, İran'ın dışında herhangi bir mal varlığım ya da ilişkim bulunmadığı için, benim ya da ailem üzerinde hiçbir etkisi yok.

Zarif, "Beni gündeminize bu denli büyük bir tehdit olarak gördüğünüz için teşekkür ederim" ifadesini kullandı.

Tahran ve Washington arasında, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesiyle başlayan tansiyon, insansız hava araçlarının düşürülmesi ve ABD'nin bölgede askeri varlığını arttırmasıyla son dönemde yükselmiş durumda.

ABD Başkanı Donald Trump, İran lideri Hamaney'i de kapsayacak şekilde Tahran'a yönelik yeni yaptırımlar getiren başkanlık kararnamesini 24 Haziran'da imzalamıştı.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU