Çocuk istismarı görüntülerini kripto parayla satan sitelerin sayısının her yıl ikiye katlandığı belirlendi

"Kriptonun böylesine normalleşmesi, bu kötü durumu meydana getirdi"

The Internet Watch Foundation, sanal alemdeki çocuk istismarı görüntülerine karşı Apple, Amazon ve Coinbase gibi şirketlerle işbirliği yapıyor (Unsplash)

Çocukların cinsel istismarına ilişkin materyalleri kripto para birimleri karşılığında satan internet sitelerinin sayısının 2018'den beri her yıl iki kart arttığı belirlendi.

Birleşik Krallık merkezli The Internet Watch Foundation'ın (İnternet İzleme Vakfı/IWF) dün yayımladığı verilere göre, geçen sene 250 bin söz konusu türde internet sitesi bulundu. Bunlardan en az 1014'ü, istismar edilen çocukların görüntülerine erişim için kripto para birimleri kabul ediyordu. Bu sayı 2018'de 81, 2019'da 221, 2020'de 468'di.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her geçen gün sorunun büyüdüğüne işaret eden IWF, konu hakkında kripto para birimi kurulduğunu ve dünyanın dört bir tarafındaki kolluk kuvvetlerinin kendilerinden bilgi talep ettiklerini bildirdi. Kripto para birimi, istismar materyalleri için interneti tarayıp görüntü, internet sitesi, sunucu konumu ve ödeme yöntemleriyle ilgili bütün bilgileri kaydediyor.

Financial Times, bu tür internet sitelerindeki artışın, kripto paraların geçen sene fırlayan popülaritesiyle aynı zamana denk geldiğinin altını çizdi.

IWF yardım hattı direktörü Chris Hughes da "Kriptonun böylesine normalleşmesi, bu kötü durumu meydana getirdi" dedi.

Kripto para birimleri gizlilik sağladığı için yasadışı faaliyetlerde gittikçe daha fazla tercih ediliyor. Bunlar genellikle uyuşturucu ticareti, insan ticareti ve yasadışı içerik satışında kullanılıyor.

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki Metropoliten Polis Teşkilatı'ndan dedektif Darren Young, "Genelde çocukların cinsel istismarına ilişkin materyallerin ticareti ya da dünyanın başka yerlerinde canlı yayımlanan çocuk istismarı görüntülerini izlemek için yapıldığını gördüğümüz bütün ödemeler kriptoyla hallediliyor" diye konuştu:

Kredi kartı bilgileri kullanılırsa bizim için işler epey kolaylaşıyor. Ancak kriptoda, dünya genelinde farklı platformlar kullanılabildiği için her şey daha problemli hale geliyor.

IWF'ye göre bu materyaller için 2021'de yapılan ödemlerin yüzde 50'sinden fazlası Bitcoin'le gerçekleştirildi. Kullanılan diğer birimler arasında Ethereum ve Dogecoin var.

 

Independent Türkçe, Financial Times, Gizmodo

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU