TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı

Şebnem Korur Fincancı, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklandı.

İstanbul Kadıköy'deki evinde dün gözaltına alındıktan sonra Ankara'ya getirilen Fincancı, Ankara Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi.

Burada savcıya ifade veren şüpheli Fincancı, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanması talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Hakimlik, sorgusunun ardından Fincancı'nın sevk edildiği suçtan tutuklanmasına karar verdi.

Kararın ardından Fincancı'ya destek için adliye gelenler "Şebnem Hoca onurumuzdur" sloganı ile kararını protesto etti.

Fincancı, PKK'ya yakın olduğu iddia edilen bir yayın organına yaptığı açıklama nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis destek için gelenlere ve gazetecilere müdahale etti

Öte yandan Fincancı’ya destek vermek için adliyeye gelen emek ve meslek örgütü temsilcileri ve üyelerine polis müdahale etti. Polis, müdahaleyi görüntülemek isteyen gazetecilerin T.C. kimlik kartlarını topladı, bazı gazetecilerin aldığı görüntüleri de sildirdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi polisin müdahalesine tepki göstererek şu açıklamayı yaptı:

Bugün Ankara Adliyesi'ne gazetecilerin girmesi yasaklandı. ‘Talimat var’ diyen polis gazetecilerin kimliklerini topladı. Bu engelleme halkın haber alma hakkının ihlalidir. Gazetecilerin habere erişiminin engellenmesini kınıyoruz.

DİSK Basın İş de sosyal medya hesabından Ankara Emniyet Müdürlüğünü etikteleyerek yaptığı paylaşımda "TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın getirildiği Ankara Adliyesi bariyerlerle kapatıldı. Adliyeye gelen gazeteciler içeri alınmıyor. 'Talimatın bu yönde' olduğu söyleniyor. Hangi talimat anayasal güvence altına alınan basın ve çalışma özgürlüğünün üzerindedir?" ifadelerine yer verdi.

Gözaltılar var

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de kendisini adliye önünden uzaklaştıren polislere, "Hukuku, yasaları uygulamayı öğreneceksiniz. Hepsini öğreneceksiniz. Hukuk, yasalar uygulanacak. Sizin bu yaptığınız yasalara aykırı" diyerek tepki gösterdi. Bu sırada polis, kitleye “Lütfen polise mukavemet etmeyiniz" anonsu yaptı.

Polisin kaldırımdan yürümesi için uyarıda bulunduğu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz da “Ben kaldırımdayım zaten” dedi. Şükran Kablan Yeşil de “Yolu trafiğe kapatan da sizsiniz, her bir hukuksuzluğu yapan da sizsiniz. Yolun ortasına sen sürükledin beni” diye konuştu.

KESK, adliye önünde yaşananların ardından, "MYK üyemiz Döne Gevher Koyun, SES MYK üyemiz Gönül Adıbelli, önceki dönem TTB MYK üyesi Selma Güngör, TTB Tıp Öğrencileri Kolu’ndan Helin Çakır ve Şirvan Çeliker gözaltına alınmıştır. Adliye karakol binası değildir, hukuk ayaklar altına alınamaz. Derhal serbest bırakılmalıdırlar" açıklamasını yaptı.

 

 

Independent Türkçe, AA, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU