Enerji ithalatı faturası eylülde yıllık bazda yüzde 99 arttı

Türkiye'nin enerji ithalatı için ödediği tutar, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 99 artarak 8 milyar 852 milyon 7 bin dolara yükseldi

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan geçici dış ticaret istatistiklerine göre, eylülde Türkiye'nin toplam ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38,1 artarak 32 milyar 208 milyon dolar oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tutarın 8 milyar 852 milyon 7 bin dolarlık kısmını, enerji ithalatı olarak özetlenen "mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar" oluşturdu.


Geçen yılın eylül ayında bu rakam 4 milyar 447 milyon 102 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti. Böylece enerji ithalatı yıllık bazda yüzde 99 artış gösterdi.

Söz konusu dönemde, ekonomik aktivitelerdeki canlanma, sanayi üretimindeki artış ve küresel piyasalarda enerji fiyatlarının yükselmesiyle ülkede ithalat faturası da artış gösterdi.

Öte yandan, ham petrol ithalatı eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artarak 2 milyon 984 bin 449 tona yükseldi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU