Almanya Yunanistan'a 40 zırhlı araç hibe etti: Eskiler Ukrayna'ya gönderilecek

Yunanistan elindeki Sovyet yapımı tankları Ukrayna’ya yollayacak

Fotoğraf: AA

Atina ile Berlin arasında, Ukrayna’ya yardım amaçlı takas anlaşması çerçevesinde, Alman yapımı 6 adet Marder1A3 tipi zırhlı savaş aracı Yunanistan’a ulaştı. Yunanistan, mayıs ayında sağlanan takas anlaşması kapsamında, Almanya’dan hibe olarak toplam 40 adet Marder1A3 tipi zırhlı savaş aracı alacak. Buna karşılık, Sovyet yapımı 40 adet BMP-1 tipi amfibi paletli savaş aracını Ukrayna’ya gönderecek.

Yunan Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, teslim alınan Alman zırhlı savaş araçlarının, karargâhı Türklerin yoğun olduğu Batı Trakya’nın İskeçe şehrinde bulunan kolorduya bağlı askeri birliklere gönderileceği belirtildi.

"Daha iyi bir silah karşılığında veriyoruz"

Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulas, geçtiğimiz günlerde takas anlaşmasına değinirken, Almanya’nın verdiği Marder 1A3’lerin, Ukrayna’ya gönderilecek SSCB yapısı BMP-1’lere kıyasla çok daha iyi durumda ve daha yeni olduklarını belirtti.

Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki'nin haberine göre; Panayiotopulos "Dolayısıyla, takas anlaşması Yunanistan’ın çıkarınadır. Bir silahı, daha iyi bir silah karşılığında veriyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savunma Bakanı Panayiotopulos ayrıca, Marder 1A3’lerin taşıdıkları 20 mm’lik mermilerin de Almanya’dan hibe olarak verildiğini kaydetti. Almanya’dan gelen zırhlı savaş araçlarının, 28 Ekim’deki Yunan milli bayramı çerçevesinde Selanik’te düzenlenecek askeri geçit törenine dahil edilmeleri bekleniyor.

Yunanistan daha önce Ukrayna’ya kalaşnikof tipi tüfek, eski SSCB yapısı RPG-18 roket fırlatıcıları ve çeşitli askeri mühimmat gönderdi. Yunan medyası, 2013 yılından bu yana ülkedeki çeşitli operasyonlarda 10-20 bin kalaşnikofa el konduğunu belirtmişti. Yunan hükümeti, bir süre önce ise ülkenin “Türkiye’den tehdit gördüğü” iddiasıyla, Girit’te konuşlandırılan Rus yapısı S-300’lerin Ukrayna’ya gönderilmelerinin sözkonusu olmadığını açıkladı. 

Batı’nın, Ukrayna ordusu için alışkın oldukları Rus yapımı silah aradığına dair Haberler çıkmıştı. ABD’nin, Kıbrıs Rum kesiminin elindeki Rus ekipmanlarına karşılık muadillerinverilmesi için müzakere yürüttüğü iddia edilmişti.

 

 

 

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU