Irak Federal Mahkemesi’nden 140. Madde ile ilgili karar

Irak Federal Mahkemesi, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili olan Anayasanın 140. maddesinin yürürlükte kalmasına karar verdi

Kerkük kalesi / Fotoğraf: Twitter

Irak Federal Mahkemesi Sözcüsü Eyas Samuk, Irak ile Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) arasındaki başlıca sorunlardan biri olan “Tartışmalı Bölgelerin Kaderi” hakkında Anayasanın 140. maddesi’nin tüm bendlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.

Sözcü Eyas Samuk yaptığı yazılı açıklamada, "Federal Mahkeme, Mithat Mahmut başkanlığında tüm üyelerin de hazır bulunmasıyla toplanarak parlamentonun, 140. maddenin yürürlükte olup olmadığı yönünde ilettiği yazılı sorusunu inceledi. Buna göre mahkeme 140. maddenin, Irak devlet yönetimi yasasının 58. maddesinde belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak, yürürlükte kalmasına karar verdi" dedi.

Mahkemenin, 140. maddenin uygulanması için belirtilen tüm aşamaların (normalleşme, sayım ve referandum) yerine getirilmesi için böyle bir karar aldığını belirten Samuk, söz konusu kararın "teknik bir karar" olduğunu belirtti.

 

Kerkük
Irak Federal Mahkemesi'nden Kerkük'ün statüsü ile ilgili yeni karar / Fotoğraf: Twitter

 

140. madde nedir?

Irak Anayasasında Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili olan 140. madde, üç aşamadan oluşuyor.

Buna göre, önce Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde (Diyala, Musul ve Salahaddin) eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin dönemi ve 2003 sonrası yaşanan demografik değişiklik durumu normalleştirilecek, ardından nüfus sayımı yapılacak ve daha sonra bu bölgelerin merkezi yönetime mi yoksa Irak Kürdistan Bölgesi’ne (IKB mi bağlanmasına karar verilmesi için referanduma gidilecek. Anayasaya göre tüm bunların Aralık 2007'e kadar gerçekleştirilmesi gerekiyordu. 

2005’te yazılan Irak Anayasası’nda yer alan 140. maddenin 2007 yılında uygulamaya geçirilmesi öngörülüyordu ancak aradan 12 yıl geçmesine rağmen söz konusu madde uygulamaya geçirilmedi.

Kürt siyasi liderler, özellikle Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için 140. maddenin uygulanması gerektiğini savunurken, Kerküklü Türkmen ve Araplar ise maddenin 2007 sonunda hukuken sona erdiğini dile getiriyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU