‘Dezenformasyon yasası’ Meclis’ten geçti

Muhalefet tarafından sansür iktidar tarafından dezenformasyon yasası olarak adlandırılan 40 maddelik kanun teklifinin tamamı Meclis’ten geçerek yasalaştı

Fotoğraf: AA

Hükümetin "dezenformasyona karşı atılan bir adım olarak" nitelediği, muhalefetin ise basını susturma ve sansür girişimi olduğunu söylediği "Dezenformasyonla Mücadele Yasası" Meclis’ten geçti.

Teklifte en çok, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu düzenleyen 29. madde tartışılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk Ceza Kanunu'nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde de şöyle:

MADDE 217/A
(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

"Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Mayıs'ta TBMM'ye sunulmuş ancak görüşmeleri bu haftaya kadar genel kurula gelmemişti.

AK Parti ise MHP ile ortak imza ile TBMM'ye gelen düzenlemenin muhalefetin getirdiği eleştirilerin haksız olduğunu, yasanın doğru olmayan bilginin yayılmasını engellemeyi amaçlayan uluslararası düzenlemelere oldukça benzer olduğunu savunuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU