Solomon Adaları'ndan polisler eğitim almak için Çin'e gidiyor

İki ülke arasındaki güvenlik anlaşması Pasifik’te tansiyonu yükseltmişti

Solomon Adaları'ndan yola çıkan polis ekibi bir ay boyunca Çin karakollarında eğitim görecek (Solomon Adaları Polis Gücü)

Güney Pasifik ülkesi Solomon Adaları’ndan yola çıkan 34 polis, bir aylık eğitim almak için Çin’e hareket etti.

Aralarında iki rütbeli polisin de bulunduğu ekip, bu yıl içinde imzalanan ve diplomatik krize sebep olan güvenlik anlaşması kapsamında eğitim alacak.

Soloman Adaları başkenti Honiara’daki Çin büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “polis memurları Çin polisini, Çin’deki farklı kültürleri ve sıcakkanlı Çin halkını daha yakından tanıyacağı” belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Solomon Adaları polisi eskiden beri Avustralya’da eğitim görüyordu. Kitlesel gösteriler geçen yıl başkenti sarstığında Solomon Adaları hükümeti yine Avustralya’dan polis desteği almıştı.

Çin de Solomon Adaları polisine ekipman ve eğitim desteği sunmuştu. Ancak adalar ülkesi daha önce bu çapta bir işbirliğine gitmemişti. 

Çin ve Solomon Adaları arasındaki güvenlik anlaşmasının tam metni açıklanmasa da, mart ayında bir taslak metin sızdı. Bu metne göre, Solomon Adaları hükümeti kamu düzeninin bozulmasından insani yardım gerektiren felaketlere kadar birçok durumda polisiye ve askeri yardım alabilecek.

Avustralya’nın istihbarat şefi Andrew Shearer nisan ayında yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Böyle kırılgan ve hassas bir ülkede, Hong Kong’da acımasızca devreye sokulduğunu gördüğümüz Çin polis teknik ve taktikleri, Pasifik bölgesindeki sorun çözme yöntemleriyle  tamamen uyumsuzdur ve Solomon Adaları’nda istikrarsızlığı ve şiddeti daha da artırabilir.

ABD ise anlaşmayı, özellikle de Avustralya'nın Solomon Adaları'nın bin 500 kilometre güneyinde yer alması nedeniyle, Çin'in askeri emellerini karşılayan bir güvenlik anlaşması olarak tanımlamıştı.

Solomon Adaları’ndaki muhalifler de hükümetin iktidarını korumak için Çin polisinden destek almasından endişe duyduklarını belirtmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU