İstanbul'da 53 restoran Michelin listesine girdi: Turk Fatih Tutak 2 yıldız aldı

Türkiye'de merakla beklenen ve ilk kez duyurulan Michelin Guide İstanbul'un 2023 restoranları Oylum Talu'nun sunuculuğunda özel bir ödül töreniyle açıklandı

Fotoğraf: turkft.com

Türkiye'de ilk kez duyurulan Michelin Guide İstanbul'un 2023 restoranları, özel bir ödül töreniyle açıklandı.

Değerlendirme sonucunda İstanbul'da 53 restoran Michelin listesine girdi.

Ödül töreninde, Turk Fatih Tutak 2 yıldız alırken, Mikla, Nicole ve Araka restoranları 1 yıldız ile derecelendirildi.

Dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemi olan Michelin Guide, İstanbul’u 38. destinasyon olarak listesine almasının ardından, yıldız almak için başvuran restoranları değerlendirdi. Değerlendirme sonunda İstanbul'da 53 restoran Michelin listesine girdi.

Michelin Guide tarafından seçilen 53 restoranın listesi:

Turk Fatih Tutak (2 yıldız)
Spago
Glens
St. Regis Brasserie
SADE Beş Denizler Mutfağı
Tatbak
1924 İstanbul
Atölye
Nobu
Çok Çok Thai
Cuma
Topaz
Mikla (1 yıldız)
Kubbeli Lounge
Nicole (1 yıldız)
Yeni Lokanta
Eleos Beyoğlu
Sofyalı 9
Aheste
Mürver
Karaköy Lokantası
Octo
Neolokal (1 yıldız)
Aila
Tershane
AQUA
Pandeli
Tugra
OCAK
Feriye
Banyan
Lokanta 1741
Matbah
Deraliye
Khorasani
Şans
Park Fora
Giritli
29
Sunset Grill & Bar
İnari Omakase Kuruçeşme
Alaf
Aman da Bravo
Kiss the frog
Rumelihisarı İskele
Zuma
Araka (1 yıldız)
Azur
Kıyı
Seraf
Calipso
Beyti
Balıkçı Kahraman

2316951_620x349.jpeg
Fotoğraf: bloomberght


Michelin yıldızı nedir?

Dünya yemek sektörünün en prestijli listelerinden biri olan Michelin yıldızı, uzman bir jüri tarafından en iyi restoranları belirlemek için kullanılan kıstasların en ünlüsüdür. En saygın restoran ve şeflerin sahip olabildiği Michelin yıldızı, 100 yıldan uzun bir süredir Avrupa’daki ve dünyadaki en başarılı yemek servislerini ölçümlemek için kullanılıyor.

Bir yıldız “Alanında çok iyi bir restoran”, İki yıldız “Öyle mükemmel bir yemek ki kesinlikle rotanızı değiştirmenize değecek” anlamına gelirken üç yıldız “Fevkalade bir mutfak, özel bir yolculuğa değer” anlamını taşıyor. Yıldız şeflere değil, mekanlara veriliyor, sadece yemekler değil servisten temizlik kurallarına kadar her detay puanlamayı etkiliyor.

Michelin yıldızına sahip olmak, yemek sektöründeki en büyük başarılardan biri olarak kabul ediliyor ve dünyanın dört bir yanında prestij anlamına geliyor.

Rehbere nasıl giriliyor?

Michelin Rehberi’ne girmeye hak kazanan restoranlar, kimliği gizli tutulan müfettişler tarafından belirleniyor. Müfettişler, kimsenin haberi olmadan tıpkı bir müşteri gibi restoranlara ziyarette buluyor. Michelin’in üst düzey yöneticileri bile bu müfettişlerin kimliği hakkında bilgi sahibi değil. Müfettişler bağımsız olarak şehrin en iyi restoranlarını 5 kritere göre değerlendiriyor. Bunlar ürünlerin kalitesi, pişirme tekniklerine hakimiyet, lezzetlerin uyumu, şefin mutfağındaki karakteri ile menü ve müfettişlerin ziyareti arasındaki tutarlılık olarak sıralanıyor.

Michelin Rehberi nasıl doğdu?

Michelin Rehberi ilk olarak 1900 yılında Fransa'da yayınlandı. Andre Michelin ve Edouard Michelin kardeşler bu rehberi, o sırada Fransa'da sadece 2200 tane olan araba sayısını artırmak, arabanın hayatı kolaylaştıran bir ulaşım aracı olduğunu daha fazla insana duyurmak için yayınladılar.

399 sayfa yayınlanan ilk rehber, benzinin eczanelerde litrelik kaplarda satıldığı o dönemin Fransız kasabaları ve şehirleri arasında araba ile gezinti için gereken tüm bilgileri içeriyordu. Rehberde 33 sayfa lastikler hakkında bilgi vardı. Kalanında otellere bağlı restoranlar, düzinelerce kasaba hakkında bilgi ve harita vardı.

Lastik şirketi büyüdükçe rehber de büyüdü. 1920 yılında ücretli oldu. Rehber iyice popüler hale gelince kardeşler, restoranları gizlice ziyaret eden gıda müfettişlerini maaşa bağladı ve derecelendirme sistemine geçmeye karar verdi. 1926'da tek yıldız sistemine, 1931'de mevcut üç yıldız sistemine geçildi. Üç yıldız ilk olarak 1933 baskısında verildi. Bir yıldız "yüksek kalitede yemekler sunan, uğramaya değer" anlamına, iki yıldız "rotanızı değiştirmeye değecek derecede mükemmel bir yemek" anlamına ve üç yıldız “özel bir yolculuğa değecek kadar olağanüstü bir mutfak” anlamına geliyordu. Rehberin popularitesi o kadar arttı ki restoranlar bir anda kendilerini birbirleriyle rekabet ederken buldular.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, HT Gastro

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU