Erkan Baş: "Taliban inancı ile alakalı ters bir yanımız yok" diyen bir zihniyet ile ne anayasası konuşabiliriz

TİP Genel Başkanı Erkan Baş "TÜGVA etkinliklerinde konuşan Recep Tayyip Erdoğan ile Türkçe Olimpiyatları'nda konuşan Recep Tayyip Erdoğan arasında hiçbir fark yoktur" dedi

Fotoğraf: TİP

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa önerisiyle ilgili "Hani Taliban inancı ile alakalı ters bir yanımız yok diyen bir zihniyet. İşte bu zihniyet şimdi sarayından anayasa nidaları atmaya başladı. Tüm yurttaşlarımıza soruyoruz. Bu zihniyet ile ne anayasası ya. Memleketimizi bu hale getirenlerle hangi anayasayı tartışabiliriz, konuşabiliriz, değerlendirebiliriz" dedi.

Erkan Baş, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Bir milletvekilinin darp edilmesi, ayağının kırılması adlı adınca faşizmdir"

Açıklamasında HDP Iğdır Milletvekilleri Habip Eksik'in Yüksekova'da polis müdahalesi nedeniyle ayağının kırılmasına değinen Baş, "Arkadaşımız AKP'nin polisi tarafından yerlerde sürüklenerek darp edildi, ayağı kırıldı. Bir milletvekilinin yüzbinlerce yurttaşımızın iradesini temsil eden bir milletvekilinin darp edilmesi, ayağının kırılması adlı adınca faşizmdir. Bizim bunu mağlup etmek, bu faşizmi yenmek dışında bir çaremiz yok. Buradan bir kez daha Sayın Habip Eksik'e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. AKP-MHP faşizmini tarihin çöplüğüne hep birlikte gönderme irademizi ifade ediyoruz. Tüm kanunsuzlukların, acıların hesabını hep birlikte soracağız" diye konuştu.

TÜİK'in 2016'daki verilerine göre; Türkiye'de çocuk istismarları ile ilgili dava sayısının son 10 yılda 3 kat arttığına işaret eden Baş "Bu nedenle Adalet Bakanlığı artık çocuk istismarına yönelik verileri bile paylaşmıyor" dedi.

Baş şöyle devam etti:

Son 20 yılda evlendirilen kız çocukları sayısı yüzbinleri geçmiş. 700 binin üzerinde. Türkiye genelinde lise çağındaki her yüz kız çocuğundan sadece 70'i okula gidebiliyor. Özellikle Van, Muş gibi illerde yüzded 40'lara düşen bir orandan bahsediyoruz. İnsan Hakları Derneği'nin raporuna göre; Türkiye maalesef çocuk istismarında dünyada 3'üncü sırada. Daha pek çok örnek verebiliriz. Sera Kadıgil, 4 ayrı bakanlığa soru önergelerini verdi. Çocukların neden örgün öğreniminde yer almadığını sorduk. Gebe diye okula gidemeyen çocukların peşine düşüyor musunuz diye sorduk. 9 ay gizlenen bu gebeliklerde kamu görevlilerinin suçu yok mu diye sorduk... Hiç yanıt yok. Okuldan uzakta kalmak zorunda bırakılan 86 bin kız çocuğunu gören yok. Çocuğun rızası kavramını siyasal İslam literatürüne kazandıran Adalet Bakanı yine, yeniden aynı makama oturtulmuş durumda. 9 yaşındaki çocuğun evlenebileceğini, çocuk doğurabileceğini buyuran, fetvalar yayınlayan bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Hani Taliban inancı ile alakalı ters bir yanımız yok diyen bir zihniyet. İşte bu zihniyet şimdi sarayından anayasa nidaları atmaya başladı. Tüm yurttaşlarımıza soruyoruz. Bu zihniyet ile ne anayasası ya. Memleketimizi bu hale getirenlerle hangi anayasayı tartışabiliriz, konuşabiliriz, değerlendirebiliriz.

"Bunların tüm derdi laiklik"

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Baş, "Yeni anayasa yapmanın ilk şartı; saray iktidarına son vermektir. Bol keseden atışlar başladı. Sözde kadın hakları, sözde kadının özgürleşmesi... Bu iktidarın en karakteristik özelliklerinden bir tanesinin kadın düşmanlığı olduğunu hiç aklımızdan çıkartmamamız gerekiyor. Bunların tüm derdi laiklik. Laikliği külliyen ortadan kaldırmak için ellerine geçen her fırsatı kullanmaya çalışıyorlar. Dertleri kendilerine benzemeyenler. Dertleri 20 yıldır kendilerine benzetemedikleri. Dertleri bunlara teslim olmayanlar, direnenler, boyun eğmeyenler" diye konuştu.

"İktidar, seçim döneminde Alevileri kendisine kenar süsü yapmaya karar vermiş"

Cemevlerinin Kültür Ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bir kuruma bağlanmasını öngören düzenlemeyi de eleştiren Baş şunları kaydetti:

Buradan Alevi yurttaşlara seslenmek istiyorum; tablo o kadar net ki. Bu siyasal İslamcı iktidar, seçim döneminde Alevileri kendisine kenar süsü yapmaya karar vermiş. Alevilere tek vaatlerinin bu olduğunu da anlamış olduk. Ama bir bütün olarak sarayı seçim paniğinin sarmış olduğunu dikkatle izliyoruz. 20 yıldır hayatlarını her gün cehenneme çevirdikleri gençlerle buluştuklarını ilan ediyorlar. Bakıyoruz toplantıya; kindar ve dindar nesil oluşturmaya ahdedenlerle buluşulmuş. Hani şu pudra şekeri yalayıp kendi küçük çeteleri ile etrafa racon kesen, kamunun kaynakları ile fonladıkları TÜGVA'nın düzenlediği bir etkinlikten bahsediyoruz. Gençlerle buluşabilecekleri tek yerin TÜGVA etkinlikleri olması son derece önemlidir. Bu ülkede bir paralel yapı inşa ederek devletin tüm kademelerinde kadrolaşma hareketinin karargahı haline gelen bir yapıdan bahsediyoruz. TÜGVA etkinliklerinde konuşan Recep Tayyip Erdoğan ile Türkçe Olimpiyatları'nda konuşan Recep Tayyip Erdoğan arasında hiçbir fark yoktur.       

 

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU