Sahra Çölü'nde elde edilecek güneş enerjisi Avrupa'ya dev kabloyla gönderilecek

GREGY ara bağlantı kablosu milyonlarca eve temiz elektrik sağlayacak

Arşiv: Mısır'ın Asvan kentindeki güneş panelleri (Reuters)

Mısır'da Sahra Çölü'nün sınırında hasat edilen güneş enerjisi, devasa bir deniz altı elektrik kablosu aracılığıyla Avrupa'ya gönderilecek.

1373 kilometrelik kablo Avrupa şebekesine 3 bin megavat elektrik sağlayarak, hem evlere hem de ağır sanayiye enerji verecek.

İddialı enerji projesinin 2030'dan önce tamamlanması beklenirken, Copelouzos Grubu finansörleri projeyi hızlandırmak amacıyla önceki günlerde Mısırlı liderlerle bir araya geldi.

Copelouzos Grubu CEO'su Ioannis Karydas, "Yunanistan üzerinden Avrupa'ya 3 bin megavat temiz enerji getirerek Avrupa'nın, Rusya'nın fosil yakıtları ve doğalgazından uzaklaşmasına yardımcı oluyoruz" dedi.

Ayrıca taşıyacağımız yeşil enerji bugünkü enerji fiyatlarından çok daha ucuz olacak. Bunun hem Yunan hem de Avrupalı tüketicilere yardımcı olacağını anlıyorsunuz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"GREGY ara bağlantı kablosu", Mısır'ın doğusundaki Sidi Barrani'den Yunanistan'daki Attika'ya uzanacak ve yaklaşık 3,5 milyar euroya mal olacak.

Elektrik, Mısır ve diğer Afrika ülkelerindeki güneş enerjisi tesislerinde üretilecek ve Bulgaristan, Yunanistan ve İtalya'daki ortak şebekelere hizmet verecek.

Xlinks Fas-Birleşik Krallık Enerji Projesi adlı benzer bir girişimde, 3 bin 800 kilometrelik bir kabloyla Kuzey Afrika'dan İngiltere'nin güneyine temiz elektrik gönderilecek.

Rüzgar ve güneş enerjisi projesi için bir fizibilite çalışması halihazırda tamamlandı ve Birleşik Krallık'taki yaklaşık 7 milyon evin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde 3 bin 600 megavat yenilenebilir enerji sağlaması umuluyor.

Xlinks, internet sitesinde hedef tanımını şöyle özetliyor:

Proje tamamlandığında, Büyük Britanya'nın elektrik ihtiyacının yüzde 8'ini karşılayabilecek.

Güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinden elde edilen istikrarlı çıktının yanı sıra, sahadaki bir 20GWh/5GW batarya tesisi, Birleşik Krallık genelinde halihazırda üretilen yenilenebilir enerjiyi desteklemek için tasarlanmış ve Britanya için özel, neredeyse sabit bir esnek ve öngörülebilir temiz enerji kaynağına her gün güvenilir bir şekilde yeterli depolama kapasitesi sağlayacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU