Trump, Birleşik Krallık Başbakanı Truss'ı övdü: Takdir ediyorum, iyi siyasetçi

Eski ABD Başkanı, Boris Johnson ve Krall III. Charles'la ilgili düşüncelerini de paylaştı

Trump, hem Truss hem de Charles'la ilişkilerinin iyi olduğunu belirtti (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Liz Truss'ı takdir ettiğini ve yaptığı bazı değişiklikleri beğendiğini belirtti.

BK'de yayın yapan GB News'ta salı günü konuşan Trump, Truss'ın ülkede tartışma yaratan vergi indirimi politikalarını savundu.

Trump şu ifadeleri kullandı:

Ben de ciddi bir vergi indirimine gitmiştim ve iş sektörü çok daha canlanmıştı. O da böyle bir şey yaptı. Bazı eleştiriler aldığının farkındayım, aslında bu duruma şaşırdım. Fakat günün sonunda çok daha fazla kazanç elde edebilirsiniz. Çok ilginç olacak.

Eski ABD Başkanı, Truss'ın "iyi bir siyasetçi olduğunu ve kendisini takdir ettiğini" de dile getirdi.

Trump, Truss'ın müteveffa Kraliçe II. Elizabeth tarafından iyi dileklerle uğurlandığını söyledi. 

BK'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı olan II. Elizabeth, Truss'ın başbakanlığını onayladıktan iki gün sonra 8 Eylül'de hayatını kaybetmişti.

"Boris bir anda liberal oluverdi"

Trump, temmuzda Muhafazakar Parti liderliğinden ve başbakanlıktan istifasını duyuran Boris Johnson hakkında da yorumlarda bulundu.

Eski ABD Başkanı, şunları söyledi:

Onunla bir süredir görüşmüyorum. Fakat Boris arkadaşımdı. Bence onun en büyük sorunu bir anda liberale dönüşmesi, yani karşı cephenin tarafında geçmesiydi.

Trump, "O muhafazakar biriydi. Sonrasında bu muhafazakarlığı azaldı. Bence halk bundan rahatsızlık duydu. Bu durumdan hoşlanmadılar" diye de ekledi.
 


"Kral III. Charles iyi iş çıkaracak" 

Eski ABD Başkanı, Krall III. Charles'la ilişkisinin iyi olduğunu da belirtti.

Öte yandan Trump, Charles'ın bazı konularda keskin görüşlere sahip olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

Kral olduğunuzda, aynı kraliçe gibi herkesin yüzde 100 sevgisini kazanmak istiyorsunuz, büyük ihtimalle bu zor bir durum. Kraliçe II. Elizabeth'i herkes seviyordu, dolayısıyla onun böyle bir sorunu yoktu. O çok güçlü bir kadındı. Kendisini tanıma şansı buldum, müthiş biriydi. Bence Charles da iyi bir iş çıkaracak.

Truss'ın tartşımalı bütçe düzenlemesi 

Truss, ülkede en zenginlerden alınan vergilerde toplamda yaklaşık 45 milyar sterlini bulacak bir indirime gidilmesini öngören "mini bütçe" düzenlemesiyle tepki toplamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılda 150 bin sterlin üzeri kazananlardan alınan yüzde 45'lik gelir vergisinin kaldırılmasının hedeflendiği paket 23 Eylül'de duyurulmuştu. 

Bunun ardından ülkenin dış borçlanmasının artacağı yönündeki endişeler, sterlinin güç kaybetmesine neden olarak piyasalarda çalkantıya yol açmıştı. 

BK Merkez Bankası da devreye girerek tahvil alım paketi açıklamak zorunda kalmıştı. Banka, 22 Eylül'de politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,25 seviyesine yükseltmişti. Böylece politika faizi son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Öte yandan BK Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, bu haftaki açıklamasında yüzde 45'lik en yüksek vergi oranının kaldırılmayacağını duyurmuştu.



Independent Türkçe, Telegraph, Politico, AA

DAHA FAZLA HABER OKU