Şam yönetimiyle Vatan Partisi ziyarette uzlaştı... Bursalı: Heyet eski bakan, büyükelçi ve generallerden oluşacak

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve iş adamı Ethem Sancak'ın Suriye'nin başkenti Şam'a yapacakları ziyaret önümüzdeki günlerde geniş katılımlı gerçekleştirilecek. Partinin Genel Sekreteri Özgür Bursalı, bu konuda bazı bilgiler paylaştı

Şam yönetimiyle Vatan Partisi ziyarette uzlaştı / Fotoğraf: Twitter

Türkiye'nin güney komşusu Suriye ile ilişkililerin kurulması isteniyor. 

Hem Ankara hem de Şam, istihbarat örgütleri ve Dışişleri Bakanlığı düzeyinde bazen temasta bulunuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Türkiye'de bazı siyasi partiler ise bu temaslara hız verilmesini istiyor. 

Bu konuda muhalefet partilerin bazıları ısrarla Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşülmesi gerektiğini savunuyor. 

İktidarın bazı politikalarına destek veren Vatan Partisi de bu görüşte olan siyasi yapılardan biri. 

Genel Başkan Doğu Perinçek ve iş adamı Ethem Sancak ile birlikte bir heyetin Suriye'ye gidecekleri açıklandı. 

Ancak bu ziyaret Suriye tarafının talebi üzerine ertelenmişti. Sebepleri ifade edilmeden ertelenen ziyaret konusunda yeni bir gelişme var. 

Birçok isim heyette yer alacak

Buna göre ertelenen ziyaret yakın zamanda gerçekleşecek. Üstelik bu sefer sadece Vatan Partisi'nin mensupları değil, toplumun farklı kesimlerinden bazı kişiler de heyete eklenmiş olacak. 

 

Şam'a ziyaret
Şam ziyaretinde birçok isim heyette yer alacak / Fotoğraf: Twitter

 

Eski CHP Mehmet Sevigen ve eski Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker de heyette yer alacak. Hatta sadece bunlar değil bazı emekli amiral ve generaller ile kimi gazetecilerin de Şam'a gidecekleri belirtiliyor. 

Özel bir uçakla yapılması planlanan ziyarette Esad ile hangi konuların konuşulacağının bile belirlendiği ifade ediliyor. 

"Bu ziyaretimiz gerçekleşecek"

Bu konuda Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Independent Türkçe'ya açıklamada bulundu. 

Bursalı, Suriye Dışişleri Bakanlığı ile temas halinde olduklarını hatta bir hafta evvel de tekrar bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Bursalı hem Beşşar Esad'ın hem Perinçek'in görüşme takvimi üzerinde ortaklaştırma aşamasında olduklarını vurgulayarak, "Bu ziyaretimiz gerçekleşecek" dedi. 

Karşılıklı iki tarafın da farklı programları olduğu için kesin tarihi şimdiden vermenin güç olduğunu ifade eden Bursalı, "Çok yakın tarihte bu ziyaret kesin olarak gerçekleşecek. Onlar da bu konuda çok istekli" diye konuştu. 

 

Özgür Bursalı
Özgür Bursalı / Fotoğraf: Twitter

 

"Çok sayıda isim ile görüşmemiz sürüyor"

Şam'a gidecek heyette Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve işadamı Ethem Sancak'ın yanı sıra çok sayıda kişinin yer alacağını aktaran Özgür Bursalı, şu bilgileri verdi: 

Yalnızca Mehmet Sevigen ve Masum Türker değil, çok sayıda isim ile görüşmelerimiz sürüyor. Toplumun önemli kesimlerinden temsilciler olacak. Netleşmeden şimdi ben isim vermeyeyim. Bu doğru da olmaz. Ancak şunu ifade edeyim: Devlet kademelerinde görev yapmış, eski bakan, eski büyükelçi ve emekli amiral ile generallerden isimler heyette yer alacak. En az 10 kişilik bir heyet olur.

Eski CHP'li Mehmet Sevigen de heyette yer almak için kendisiyle görüşüldüğünü doğruladı. 

Sevigen, "Öyle bir konuşuldu ama henüz kesin bir şey yok" ifadelerini kullandı. 

"Hükümet içindeki Amerikancı unsurlar rol oynamış olabilir"

Perinçek erteleme nedenini hükümet içindeki Amerikancı unsurlara bağlamıştı.

Perinçek, 6 Eylül'de Ulusal Kanal'da katıldığı yayında ziyaretin bir süre ertelendiğini ifade ederek bunda "hükümet içindeki Amerikancı unsurların" rol oynamış olabileceğini söylemişti.

Şam'ın erteleme gerekçesi olarak Esad'ın bazı yurtdışı ziyaretlerini gösterdiğini aktaran Perinçek ayrıca, "hükümet içindeki Amerikancı kanat" tarafından Şam yönetimine "önce bizimle görüşün sonra Perinçeklerle" dayatmasının yapıldığını öne sürmüştü.

Perinçek, şöyle konuşmuştu:

"Suriye ziyaretimiz olacak, oradan tarih bekliyoruz. Suriye devletinden 'Esad'ın bazı uluslararası gezileri olacak. O geziler sırasında gelmenizi doğru bulmuyoruz. Esad'la görüşmenizi istiyoruz' dediler. Bu bakımdan onların talebi üzerine Suriye ziyaretimiz ertelendi. Ama bakın burada başka bir şey daha oldu. Aynı Türkiye-Rusya ilişkilerde olduğu gibi Vatan Partisi'nin Suriye ilişkilerine de Tayyip Erdoğan hükümetinin Amerikancı kanadından birtakım müdahaleler geldi. Suriye devletine diyorlar ki, 'bizimle görüşmeden önce Doğu Perinçek ile görüşmeyin. Önce bizle görüşün ondan sonra Perinçeklerle görüşün."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU