Göç İdaresi Müdürlüğü: Uygurların iadesi söz konusu değil

Karar gazetesinin Uygurların Çin'e iadesiyle ilgili haberi hakkında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü açıklama yaptı

Fotoğraf: AFP

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden, ülkesine geri gönderilmesi halinde can güvenliği olmayan, işkence ve insanlık dışı muameleye maruz kalabilecek hiçbir yabancının iade edilmesinin söz konusu olmadığı belirtildi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede yayınlanan "Ölüme deport" başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

 

Haberde ismi geçen Uygur Türkü'nün, uzun dönem (süresiz) ikamet izni başvurusu şartlarını taşımadığı için reddedildiği ve kendisine tüm reddedilen ikamet başvuruları için kullanılan matbu tebligatın yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Adı geçen şahıs sınır dışı edilmediği gibi hakkında sınır dışı kararı da bulunmamaktadır. Sınır dışı edilecek yabancıların muhafaza edildiği geri gönderme merkezlerine de alınmamış olup özgür olarak ülkemizde hayatını devam ettirmektedir. Şartlarını taşımadığı için uzun dönem ikamet izni başvurusu reddedilmiş olsa da kendisine uygun olan diğer ikamet izinlerine başvuru yapabileceği formda yazdığı gibi kendisine de izah edilmiştir. Ülkesine geri gönderilmesi halinde can güvenliği olmayan, işkence ve insanlık dışı muameleye maruz kalabilecek hiçbir yabancının iade edilmesi söz konusu olmamış ve olmayacaktır.

Karar gazetesi bugün manşetten yayımladığı haberinde "Pekin zulmünden kaçıp Türkiye’ye sığınan Doğu Türkistanlılar, sıkılaştırılan göç politikasından olumsuz etkileniyor. Mültecilik başvuruları geri çevrilen Uygurların oturum izinleri de iptal ediliyor. ‘10 gün içinde Çin’e gönderileceksiniz’ tebliğini alan Müslümanlar ortak kaygıyla sesleniyor: Geri dönüş hapis ve işkence demek." ifadelerine yer vermişti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU