Kılıçdaroğlu'ndan "6'lı masada kriz" iddialarına yanıt: Hiç yaşamadık

CHP lideri Kılıçdaroğlu "Zaman zaman tartışmalar olur. Bu da siyasetin doğasında vardır. Tartışmasız, bu süreci yakalamak mümkün değil" diye konuştu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, salı günü Elazığ’da yaptığı grup toplantısının ardından bir grup gazeteciyle sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Şangay İşbirliği Örgütü’ne tam üyelik sırası geldi" açıklamasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, " Dış politika milli olmak zorundadır ve dış politikayı kişiselleştiremezsiniz. Bir kişinin beklentileri üzerine dış politika oluşturulmaz" diye konuştu.

CHP lideri şöyle devam etti:

İç politikaya benzemez, dış politika. Aynı zamanda, dış politikanın aktörleri de farklıdır. Büyükelçilerdir bunlar. Dış politika konusunda yazı yazan, yorum yapan önemli insanlar var. Eğer siz, dış politika oluşturacaksanız, bu çerçevede bakmak lazım. Erdoğan kişiselleştirdiği için devlet yönetimini, kendisinin düşündüğü bir şeyi rahatlıkla dile getirebiliyor. Arkasının ne olacağını, nasıl sonuçlar doğuracağını bilmiyor. Etrafında bunu söyleyecek kişi de bırakmadı. Aslında Dışişleri Bakanlığı devre dışı bırakılmasa böyle bir konuşma yapacağı kanısında değilim.

"Genel başkanlar da ona ‘Evet’ dedikten sonra 6'lı masada o konuyla ilgili karar çıkmış oluyor"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

6'lı masanın 2 Ekim’deki toplantısının gündemine ilişkin soruyu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu her toplantıda önemli aşamalar kat ettiklerini belirterek şunları kaydetti:

Devlet yapılanmasında yeni kurumlar olacak. Ekonomi… Düzenlemeler konusunda görüş birlikteliği, büyük ihtimalle belli konularda sağlayacağız. Toplantıların özelliği; bir karar verildikten sonra, genel başkan yardımcıları o kararla ilgili nasıl olması gerektiği konusunda çalışıyorlar. Belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra genel başkanlara sunuyorlar. Genel başkanlar da ona ‘Evet’ dedikten sonra 6'lı masada o konuyla ilgili karar çıkmış oluyor. Netleşmiş oluyor, karar. Böyle çalışıyoruz. Şöyle bir şey genelde yazılıyor. Efendim, toplanıyorlar dağılıyorlar. İyi de toplanıp bir karar alıyoruz. Ama aldığımız kararın altının dolması lazım. O kararın gereklerini nasıl yerine getireceğiz, genel başkan yardımcıları oturup uzun uzun çalışıyorlar. Tartışıyorlar kendi aralarında, görüş birliği sağlamaya çalışıyorlar. Görüş birliği oluşturuyorlar, bu çerçevede 6 lider oturup karar veriyoruz.

"Önemli olan sayın genel başkanların söylemleridir"

6'lı masada kriz yaşandığı iddialarını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Sayın Akşener ile görüşüyoruz zaten, görüşmüyor değiliz. Zaman zaman tartışmalar olur. Bu da siyasetin doğasında vardır. Tartışmasız, bu süreci yakalamak mümkün değil. Bizim açımızdan önemli olan genel başkanların söylemidir. Genel başkan yardımcıları kendi görüşlerini ifade edebilirler. Önemli olan sayın genel başkanların söylemleridir. Bu çerçeveden, genel başkan yardımcılarının ya da genel başkan dışındaki parti yetkililerinin açıklamalarını dinleriz, kendi görüşlerdir. Onlara da saygı duyarız. Bunu 6'lı masa arasında kriz ya da dağılma şeklinde düşünmüyoruz. Hiçbir lider de düşünmüyor gördüğüm kadarıyla. Bu tartışmalar olur. İşin doğasında vardır" dedi.

"6'lı masada dağılma anı oldu mu?" sorusunu yanıtlayan CHP lideri şunları kaydetti:

Yok efendim, hiç yaşamadık. Gerçekten hiç yaşamadık. Olmadı yani. Olsa zaten çıkar meydana. Geçen İstanbul’daydım. Sabah Gazetesi bir tweet atmış. Efendim, ‘Ali Babacan ile Kılıçdaroğlu çok gizli görüştüler.’ Görüşürüz yani. Gizli kapaklı bir şey yok. Görüşmemiz de bellidir. Masa bellidir. Sanki çok özel bir görüşme, ‘diğeri sakın duymasın.’ Aklın alacağı şey değil. Zaten liderler bir araya geliyor, oturuyor, konuşuyorlar. Tartışıyoruz. Hangi konu nasıl olmalı? Makul düzeyde tartışıyoruz, hepimiz makul insanlarız.

"Başörtüsü sorununu aştık, gelmez gündeme"

Kılıçdaroğlu "Başörtüsü sorunu gündeme gelir mi", sorusu üzerine ise "Hiç endişe etmeyin. Rahatlıkla söyleyebilirim, öyle bir sorun asla ne bizim önümüze, ne halkın önüne asla gelmeyecektir. Bundan emin olmanızı isterim. Zaten bizim başörtülü Parti Meclisi üyemiz var. Ben öteden beri, İstanbul Belediye Başkanı adayı olduğum zaman Okmeydanı mitinginde bunu söylemiştim, bu sorunu çözeceğimizi söylemiştim. Bu sorunu çözdük yani. Bunu siyasete malzeme etmek kadar yanlış bir şey yoktu. Orada bizim karnemizin kırık olduğunu da gittiğim yerlerde söylüyorum zaten. Aştık yani bu sorunu, böyle bir sorun gelmez gündeme" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU