İspanya'da da Bayraktar TB2 kampanyası başlatıldı

24 Şubat'ta başlayan savaşın ardından TB2'nin popülerliği hem Ukrayna'da hem de uluslararası kamuoyunda hızla arttı

Baykar, toplanan bağışlarla satın alınması hedeflenen üç Bayraktar TB2 SİHA'yı Ukrayna'ya hibe etmişti (Reuters)

Rusya-Ukrayna savaşındaki başarılarıyla bütün dünyada adından söz ettiren Türk yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2'yi satın almak için bağış kampanyası daha başlatıldı.

Ukrayna'da yaşananları İspanyolca anlatmayı amaçlayan kâr amacı gütmeyen Con Ucrania adlı derneğin iki gün önce başlattığı kampanyada, SİHA satın alınması için 5 milyon euro toplanması hedefleniyor.
 


Kampanyaya İspanya'daki Ukrayna Büyükelçiliği ve Ukrayna Savunma Bakanlığı destek veriyor. Konu hakkında yayımlanan videoda Oleksandr Zinçenko ve Roman Yaremçuk gibi ünlü Ukraynalı futbolcuların görüntüleri de yer alıyor.

30 gün sürmesi beklenen kampanyada hedefe ulaşılamazsa, toplanan parayla başka askeri ve sıhhi malzemelerin satın alınması planlanıyor.

TB2 drone'ları, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın baş teknoloji sorumlusu olduğu Baykar Teknoloji tarafından üretiliyor.

24 Şubat'ta başlayan savaşın ardından TB2'nin popülerliği hem Ukrayna'da hem de uluslararası kamuoyunda hızla arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'da da halk, TB2 için şarkı yazarken Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Kiev Hayvanat Bahçesi'nde savaş sırasında doğan bir lemura "Bayraktar" isminin verildiğini duyurmuştu.

AFP, AP ve CNN International gibi basın kuruluşları da drone'larla ilgili övgü dolu haberler geçmişti.

Ayrıca İspanya'da başlatılan kampanya da ilk değil. Daha öne Ukrayna, Litvanya, Norveç, Polonya ve Kanada'da da çeşitli bağış kampanyaları başlatılmıştı.

Değeri 5 milyon euro olan SİHA'ların satışları da devam ediyor. Örneğin Romanya Savunma Bakanlığı, 18 adet Bayraktar insansız hava aracı satın alınmasını bu aynı başlarında parlamentodan talep etmişti.

Reuters'ın bugünkü haberine göre bazı kaynaklar da Birleşik Arap Emirlikleri'ne 20 SİHA'nın bu ay teslim edildiğini, ek taleplerin de değerlendirildiğini söyledi.

Kaynaklar Suudi Arabistan'ın hem SİHA hem de kendi ülkesinde üretim yapabilmek adına fabrika kurulması talebinin bulunduğunu da kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU