Trump, Ürdün Kralı II. Abdullah'a Batı Şeria'yı teklif etmiş

"Kalp krizi geçirdiğimi sandım. Nefes alamıyordum"

Batı Şeria, uzun süredir Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaların yoğun yaşandığı bölgelerden biri (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, Batı Şeria'nın kontrolünü Ürdün'e önerdiği öne sürüldü.

İddialar, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın Beyaz Saray başmuhabiri Peter Baker ve gazetenin yazarlarından Susan Glasser'ın yeni kitabı The Divider: Trump in the White House 2017-2021'de (Bölücü: 2017-2021'de Beyaz Saray'da Trump) yer aldı.

Kitapta, Trump'ın Ocak 2018'de yaptığı teklifi duyan Ürdün Kralı II. Abdullah'ın, konuştuğu Amerikalı bir arkadaşına "Kalp krizi geçirdiğimi sandım. Nefes alamıyordum" dediği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın "büyük teklif" diye nitelediği bu hamle sonucunda Ürdün'ün istikrarsızlaştıracağını öngöremediği belirtildi. Ayrıca eski ABD başkanının ülkesine ait olmayan bir toprağı başkasına vermeye çalıştığına dikkat çekildi.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı Ürdün'de nüfusun yarısından çoğu Filistin kökenli ve bu kesimden krallığın yıkılması gerektiğini savunanlar da var.

1948 Arap-İsrail Savaşı'nın ardından Ürdün'ün ilhak ettiği Batı Şeria, 1967'deki Altı Gün Savaşı sonunda İsrail tarafından işgal edilmişti. 1988'de Ürdün, bölgedeki hak iddiasını geri çekmişti.

1993-1995'teki Oslo Anlaşmaları'yla farklı yönetim bölgelerine ayrılan ve halihazırda İsrail işgali altındaki Batı Şeria, yıllardır İsrail-Filistin çatışmalarına sahne oluyor.
 

infografik.jpg
İsrail, inşaat projeleri ve zorla yerinden etme hamleleriyle Batı Şeria'daki işgalini sürdürüyor (AA)


1994'te Ürdün ve İsrail arasında da bir barış anlaşması imzalanmıştı.

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post'un (WP) incelediği kitapta, İsrail'in bu tekliften haberi olup olmadığına dair bilgi paylaşılmadı.

Trump'ın söz konusu teklifi, 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı tartışmalı kararının ardından yaptığına da dikkat çekildi.

Bezos'la anlaşmayı engelledi

Öte yandan kitapta, Trump'ın Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u hedef aldığı öne sürüldü.

Baker ve Glasser, Trump'ın devlete ait bir projenin anlaşmasının Bezos'a ait bir şirkete verilmesini engellediğini iddia etti.

Kimliği paylaşılmayan ve Trump hükümetinde çalışmış üst düzey bir yönetici, yazarlara yaptığı açıklamada eski başkan hakkında "Bezos'u alt etmek için elinden gelen her şeyi yapardı" dedi.

WP'nin haberinde projenin ne olduğuna ya da Bezos'un şirketinin adına dair bilgi paylaşılmadı.
 


Trump'ın kendisiyle ilgili yaptıkları haberleri beğenmediği gerekçesiyle, ülkenin önde gelen haber kuruluşlarından CNN'i de bünyesinde barındıran Time Warner ile telekomünikasyon devi AT&T'nin birleşmesini engellediği de öne sürüldü.

Bunun yanı sıra eski ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen'ın mesajlaşma programı Signal üzerinden üst düzey bir yetkiliyle yaptığı yazışmada, 2018'de Trump'la çalışan bazı üst düzey yetkililerin toplu istifa etmeyi düşündüğünü söylediği belirtildi.



Independent Türkçe, Washington Post, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU