Kılıçdaroğlu: İktidara geldiğimiz ilk bir haftada çiftçinin, üreticinin ve esnafın kredi faizlerini sileceğiz

"Kırmızı mazot uygulamasının getirilmesi lazım. Çiftçiye, ÖTV'siz, KDV'siz mazot verilmesi lazım"

Fotoğraf: AA arşivi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Allah nasip ederse sizlerin oylarıyla iktidara geldiğimizde, ilk bir haftada, çiftçinin, üreticinin ve esnafın, ister bankalardan, ister esnaf kefalet kooperatiflerinden ister Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları kredilerin faizlerini sileceğiz." dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçdaroğlu, partisince Nallıhan ilçesindeki bir düğün salonunda düzenlenen "Kanaat önderleri, muhtarlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri" buluşmasında konuştu ve şunları kaydetti:

 Kırsal bir bölge burası, tarımla uğraşılıyor. 2006 yılında Meclis'ten bir kanun çıktı. Dendi ki 'Tarım Kanununun 21'inci maddesi her yıl çiftçiye, çiftçilere, üreticilere milli gelirin en az yüzde biri oranında destek verilir.' 'Verilebilir.' değil, 'Verilir.' diyor. Vereceksin bu parayı ama vermediler. Kim itiraz etti? Benim hakkım, kanun bana bu hakkı vermiş. Türkiye Büyük Millet Meclisi kanun çıkarmış. Bu hakkın bana verilmesi lazım. Kimse istemedi. Ben de bağırıyorum 'Çiftçiye hakkını teslim edin.' diye 'Teslim etmiyoruz.' diyorlar. 'Teslim etmeye gerek yok zaten onların oyu çantada keklik.' diyorlar. 'Nasıl olsa bize oy verecekler.' anlayışını yerle yeksan etmeniz lazım. Demokrasinin kuralı budur.

Sıkıntılarımız var, aşabiliriz, bütün sıkıntıları aşabiliriz. Bakınız, mazot fiyatından şikayet ediyorsunuz hepiniz? Zam geliyor. 'Dışardan geliyor.' Doğru, ben biliyorum dışardan geliyor. Doğal gaz dışarıdan geliyor. Bunları anlıyorum. Fiyat artışı oluyor. Ben bunu da anlıyorum olur, sadece bizde değil dünyada da artıyor. Ama sosyal devlet dediğimiz kurum, üreticiyi korur. Sosyal devlet dediğimiz kurum der ki 'Ben çiftçinin traktörüne kırmızı mazot vereceğim. Kırmızı mazotu nasıl vereceğim? ÖTV'siz olacak, KDV'siz olacak. Daha ucuz olacak, daha rahat üretecek ve daha ucuza mal edecek.' Sosyal devlet budur, sosyal devlet, üretenin yanında olan devlet demektir. Sosyal devlet, fakirin fukaranın yanında olan devlet demektir. Bu nedenle kırmızı mazot uygulamasının getirilmesi lazım. Çiftçiye, ÖTV'siz, KDV'siz mazot verilmesi lazım.

 

"Allah'ın güneşi bedava bunu kullanmıyorsun"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçi için en büyük maliyetlerden birinin de elektrik faturaları olduğuna işaret ederek Şanlıurfa ziyareti sırasında belediyenin kendilerine verilmesi durumunda en kısa sürede elektrik panelleri kurarak çiftçiye elektriği bedava vereceklerini söylediğini anlattı. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

'Bu olmaz.' dediler. Niye olmaz Allah aşkına? Taşlık arazi boş duruyor. Oraya güneş panellerini koyacaksın. Allah'ın güneşi bedava, elektrik elde edeceksin, elektriği çiftçiye vereceksin, elektrik artacak, artanı satacaksın, çiftçi ayrıca para kazanacak. 'Olmaz.' dediler. Yapacağım. Allah'ın izniyle yapacağız, göreceksiniz, yapacağız, hepsini yapacağız. Neden 'Olmaz.' diyorlar? Çünkü doğal gaz lobisi var, çünkü kömür lobisi var. Doğal gaz alıyorsun, para ödüyorsun. Akaryakıt alıyorsun, para ödüyorsun? Dışarıdan kömür getiriyorsun, para ödüyorsun. Allah'ın güneşi bedava bunu kullanmıyorsun. Şimdi önce küçük bir belediyede bunu başlattık. Göreceksiniz orada çiftçilere elektrik bedava vereceğiz, kooperatif yaptırıyor çiftçiler, ziraat odaları da bunun ortağı olacak. Bir süre sonra faaliyete geçtiğinde ihtiyacı olan elektriği bedava kullanacak. Devletin cebinden 5 kuruş para çıkmadan yapacağız bunu çünkü bütün uluslararası fonlar yeşil enerjiye 'Evet.' diyorlar. Başka bir şey daha. Ekiyorsunuz ürünü zamanı geliyor. Acaba taban fiyat ne olacak? Toprak Mahsulleri Ofisi alacak mı, almayacak mı? Burada temel bir kural getiriyoruz, maliyet artı makul kar eşittir taban fiyat. Kural bellidir. Arazide ne ekiyorsan maliyeti bellidir. 100 liraya mal ettiysen 15 lira da kar koyacağız, 115 lira. Taban fiyat 115 lira. 120'ye satıyorsan sat, ihraç ediyorsan et ama çiftçinin fiyatı 115 lirayı düşmeyecek.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU