HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel tutuklandı

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı

Fotoğraf: AA

 "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan aranan ve Edirne'ye giderken yakalanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel tutuklandı.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile Milli İstihbarat Teşkilatının ortak çalışmasıyla, "Mehtap Şahan" adına düzenlenmiş sahte kimlikle Silivri'deki bir dinlenme tesisinde yakalanan Güzel, emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilerek İstanbul Adliyesi'ne götürüldü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosundan soruşturmanın yürütüldüğü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bağlanarak, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifade veren Güzel, tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Adliyeden Ankara Sulh Ceza Hakimliğine bağlanan Güzel, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakkında yakalama kararı bulunan Güzel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosundan soruşturmanın yürütüldüğü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bağlanarak, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifade verdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ifadesinin ardından tutuklandı.

HDP'den destek

Adliye önünde açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Semra Güzel'in tutuklu yargılanmaması gerektiğini ve iki fezleke için dokunulmazlığının kaldırıldığını öne sürdü.

Oluç şunları kaydetti:

Büyük senarist Soylu kameraları hazırlattı, vekilimize boyun eğdirmeye çalıştı

Senaryo deyince yargı alanında hazırlamıyorlar senaryoyu, hazırlayan başka makamlar var. Kim büyük senarist Süleyman Soylu. Ne yapmış? Kameraları hazırlatmış, memurlarına görevi vermiş. Ne yapacaklar? Semra Güzel’in adliyeye getirilirken ensesinden bastırarak boynunu eğdirmeyi planlamışlar. Kameralar hazır. İki polis memuru zor kullanarak Semra Güzel’in saçını çekiştiriyor, boynuna bastırıyor, boyun eğsin de bunun görüntüleri alınsın diye. Senarist Süleyman Soylu. Semra Güzel boyun eğmedi, Semra Güzel iki polis memurunun ensesinden bastırmasına rağmen o görüntüyü vermedi. 

Soylu sana söylüyoruz, ömrü billah Kürt halkına da temsilcilerine de boyun eğdiremeyeceksin

Süleyman Soylu, bak buradan bir kez daha söylüyoruz. Sen ömrü billah Kürt halkını ve Kürt halkını temsil eden siyasetçilerin boyun eğdiklerini diz çöktüklerini göremeyceksin. O yüzden bu senaryolardan vazgeç diye bir kere daha seni uyarıyoruz. Üstelik de Semra Güzel tabi ki bu senaryonun farkında. Bizlere dedi ki “basın mensuplarını hazırlamışlar, benim boyun eğmemi bekliyorlardı, eğmedim” dedi. Hiçbir vekilimiz de boynununu eğmedi, diz çökmedi. Halkımız da baş eğmedi diz çökmedi. Bu iktidar bunu görecek, bu senaryolarının boş olduğunu gördüğünde iş işten geçmiş olacak. Süleyman Soylu bunu da söylemiş olalım. 

Mafya ve çetelerle iltisaklı Soylu rol çalmaya çalışıyor

Biz kimden bahsediyoruz. Meclis’te yüzüne de söyledim. Mafya iltisaklı ve irtibatlı bir İçişleri Bakanından söz ediyoruz. Uyuşturucu tacirleriyle, mafya liderleriyle, hırsızlık ve yolsuzluk yapanlarla fotoğraf albümü oluşturmuş bir İçişleri Bakanından bahsediyoruz. Rol çalmaya çalışıyor. Kimden çalmaya çalışıyor? Onu kendisine sorun. Dün yaptığı açıklamada “Edirne’de yakalandı” derken rol çalmaya çalışıyordu. Kimlerden rol çalmaya çalışıyor onlar da biliyor ne yapmakta olduğunu. 

Semra Güzel'in suç işlemediğini bildiklerini savunan Oluç, Güzel'le dayanışmayı ve desteklerini sürdüreceklerini dile getirdi.

Hakimlik kararı

Güzel, hakimlik ifadesinde suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

İfadesinde, yargılama sürecini tamamen siyasi bir süreç olarak değerlendirdiğini iddia eden Güzel, "Bir kısım fotoğrafların da içinde bulunduğu gizli tanık beyanlarıyla içi doldurulmaya çalışılmış bir soruşturma yürütülmüştür. Bu fotoğraflara ilişkin bir tek ben yargılanmıyorum. Diğer yargılananlar tutuksuz yargılanmaktadırlar. Bugün benim üzerimden yargılanan HDP'dir. Bir seçim propagandası olarak değerlendiriyorum." dedi.

Beraatla sonuçlanan emsal kararlar olduğunu savunan Güzel, ifadesinde serbest bırakılmayı istediğini kaydetti.

Hakimlik kararında, şüpheli Güzel aleyhine beyanlar, HTS kayıtları, baz bilgileri, terör örgütü mensuplarıyla birlikte sözde askeri eğitim alanında çekilmiş fotoğrafların bulunması ve tüm dosya kapsamında şüphelinin suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ve delillerin henüz tam olarak toplanmadığı belirtildi.

Kararda, ''şüphelinin tüm aramalara rağmen bulunamaması üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılmış ve bu karara istinaden ifadesinin alınmış olmasıyla, eylemin sabit görülmesi halinde alması muhtemel ceza miktarı da dikkate alındığında kaçma şüphesi bulunduğu anlaşıldığından tutuklamanın ölçülü olduğu'' kaydedildi.

 

 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU