Sıcak hava dalgasıyla boğuşan Kaliforniya'da "serinleme merkezleri" kuruldu

"Evde duramadığımız için buraya geliyoruz"

Kaliforniya sakinleri, gündüzleri sıcak hava dalgasına karşı farklı yöntemlerle korunmaya çalışıyor (Reuters)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde sıcak hava dalgasından korunmak için serinleme merkezleri kuruldu.

Los Angeles şehrinin acil durum biriminin kurduğu 40 serinleme merkezi, sıcak havalarda yurttaşlara koruma sağlıyor. 

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Nelly Amaya, "Evimizde klima yok, sadece vantilatör var. Evde duramadığımız için buraya geliyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şehirdeki kütüphanelerin, parkların ve huzurevlerinin yakınlarında kurulan merkezlerde yurttaşlara klimalı odalarda serinleme imkanı verildiği gibi soğuk içecekler de sunuluyor.

Acil durum biriminden Joseph Riser, sıcak dalgasının özellikle gündüz dışarıda çalışan işçileri, evsizleri ve ağaçlık alanların olmadığı yerlerde yaşayanları etkilediğini belirtti.

Los Angeles sakinlerinden Ruth Rivera, serinleme merkezlerinin hayat kurtarıcı olduğunu belirterek, "İşimize çok yarıyor. Sürekli sıvı tüketmemiz lazım çünkü dışarısı gerçekten çok sıcak" ifadelerini kullandı. 
 

kaliforniya sıcak dalgası.jpg

Yurttaşlar, serinleme merkezlerinde sıcak dalgasından korunmaya çalışıyor (AFP)


Şehirde termometreler 43 dereceyi gösterirken, uzmanlar aşırı sıcakların gelecek hafta da devam edeceğini ve hava sıcaklığının 46 dereye çıkabileceğini söyledi.

Öte yandan şehirdeki Lockwood İlköğretim okulunda veliler, çocukların sıcaktan korunabileceği gölgelik alanların olmamasından şikayet etti.

15 bin metrekarelik okul arazisinin yaklaşık 1000 metrekaresinde yeşillik alan var. Burada da öğrencilere yeterli gölge sağlamayan cılız ağaçlar yer alıyor.
 

kaliforniya serinleme merkezi.jpg
Serinleme merkezlerinde vakit geçirmek için farklı imkanlar sunuluyor (AFP)


Los Angeles'ın yerel gazetelerinden LA Times'a konuşan velilerden Reyna Ramos, "Aşırı sıcaklarda çocukların vakit geçirebilmesi için gölgelik bir yer yapılması lazım" dedi.



Independent Türkçe, AFP, LA Times

DAHA FAZLA HABER OKU