Kripto para borsasında kodlama hatası ana ağı kapattı: 661 bin dolar içeride sıkıştı

"Bu komut aslında programı kalıcı olarak kapatmak için kullanılıyormuş"

Türünün ilk örneği olduğu düşünülen olay, aracı kurumların olmadığı merkeziyetsiz finans sistemindeki olası risklere dikkat çekiyor (Reuters)

Merkeziyetsiz kripto para borsası OptiFi çalışanları, kodlamada bir hata yaparak ana ağın kapanmasına neden oldu.

Bunun sonucunda borsadaki yatırımlar kitlendi ve 661 bin dolarlık kullanıcı fonu içeride sıkışarak erişilemez hale geldi.

Solana blok zincirinde faaliyet gösteren OptiFi'de 661 bin dolar değerinde USDC stablecoin'i işlem görüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stablecoin, itibari para birimi veya altın gibi bir rezerv varlığa sabitlenmiş bir kripto para birimlerine deniyor. Bunlar göreli istikrarı ve güvenilirliği sayesinde, kripto piyasasına girmek ve çıkmak için güvenli bir liman olarak görülüyor.

Bir diğer stablecoin olan UST, yakın zamanda talep düşüşü nedeniyle 1 dolarda tutunamamış ve kripto para piyasasında büyük bir krize neden olmuştu.

Bu nedenle yatırımcıların da stablecoin'lere duyduğu güven sarsılmıştı. OptiFi'deki kodlama hatası da bu krizin üstüne denk geldi.

Şirketin konuyla ilgili blog yazısına göre hata, protokolün ana ağını güncellemeye çalıştığı sırada meydana geldi.

29 Ağustos'ta yapılmaya çalışılan güncelleme Solana’daki ağ tıkanıklığı nedeniyle beklenenden uzun sürdü. O yüzden yazılımcılar, yükseltme işlemini iptal etti.

Daha sonra programı kapatarak sorunu engellemeye çalıştılar ve "Solana programı kapat" adlı bir komutu kullandılar.

Ardından, platformda 661 bin dolar tutarındaki fonun kitlendiği görüldü. Konuyla ilgili gönderide şu ifadelere yer verildi:

Burada, bu kapanış programı komut satırının etkisini ve riskini gerçekten anlamadığımız ortaya çıktı. 'Solana programı kapat' aslında programı kalıcı olarak kapatmak için kullanılıyormuş.

Yazıda ayrıca, kullanıcıların zararının karşılanacağı belirtildi:

OptiFi ana ağ programının aniden kapanmasına yol açan olay nedeniyle içtenlikle özür dileriz, onu kurtaramadık. Tüm kullanıcıların fonlarını tazmin edeceğiz ve bunun tekrar olmasını engelleyeceğiz.

 

Independent Türkçe, Futurism, MediumChip Online

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU