Çin'de protestoları tetikleyen banka dolandırıcılığıyla ilgili 200'den fazla kişi tutuklandı

Yurttaşların hesabından 1,5 milyar dolar çalınmıştı

Yurttaşlar, banka dolandırıcılığı olayına tepki olarak protesto düzenlemişti (AFP)

Çin'de bankaların, yurttaşların banka hesaplarındaki paraların ortadan kaybolduğu olayla ilgili 200'den fazla şüpheli yakalandı.

Henan eyaletinde yer alan Şuçang şehrinde polisin pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre olayda rolü olduğu düşünülen 234 kişi tutuklandı.

Açıklamada, tutuklanan kişilerin Henan ve Anhui eyaletinde yer alan 6 bankanın kontrolünü yasadışı şekilde ele geçiren bir suç çetesine üye olduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu (CBIRC) ise hesaplarında 400 bin ila 500 bin Çin Yuanı (yaklaşık 1 milyon TL ila 1,3 milyon TL) olan müşterilerin kayıplarının bu hafta itibarıyla kademeli şekilde karşılanmaya başlayacağını duyurdu.

Banka hesaplarında daha az para olan kişilere ödemeler önceden yapılmıştı.

Neler olmuştu?

Nisanda Henan eyaletindeki 6 banka, yurttaşların hesaplarını dondurarak para çekmesine izin vermemişti.

Daha sonra yurttaşlar, hesaplarındaki paranın sıfırlandığını fark etmiş, bunun üzerine Zengzhou kentindeki Çin Halk Bankası şubesi önünde protesto düzenlenmişti.

"Birikimlerimizi istiyoruz" ve "Suçluları cezalandırın" pankartları taşıyan yaklaşık3 bin gösterici protestoya katılmıştı. Gösteride polisle eylemciler arasında çatışma da yaşanmıştı.

Olayda bankalardan en az 1,5 milyar dolar para çalındığı ifade edilmişti. Yerel yetkililerin açıklamasında göre "suç çetesi" olarak nitelenen grup, 2011'den beri bir dizi dolandırıcılık işlemiyle söz konusu bankaların kontrolünü ele geçirmişti.

Yetkililer, olaya karışanların kimliğine dair bilgi paylaşmazken, dolandırıcılığı saadet zinciri sistemine benzer bir yöntemle yapıldığı, yatırımcıların yanlış bilgilendirilerek kandırıldığı bildirilmişti.



Independent Türkçe, AFP, Local 10

DAHA FAZLA HABER OKU