Süper boyutlu atomları ve lazerleri kullanan bilim insanları "atomik televizyon" icat etti

Atomik alıcı şu anda bir yemek masası büyüklüğünde

Araştırma ekibinin hazırladığı bir video, alıcı görevi gören rubidyum atomlarıyla yayımlandı (NIST)

Bilim insanları rubidyum atomlarıyla dolu bir cam kabı lazer darbeleriyle uyararak "atomik televizyon" icat etti.

ABD'deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nden (NIST) araştırmacıların deneyinde süper boyutlu rubidyum atomlarının televizyon sinyali alıcısı olarak kullanılabileceği anlaşıldı.

Geleneksel 480i çözünürlük standardını karşılayan bir video sinyali taşımak için kullanılan lazerler ve atom bulutlarına dayanan sistem, mevcut elektronik cihazlara ihtiyaç duymayan küçük ve çok yönlü iletişim cihazlarının tasarımında kullanılabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni teknolojinin anahtar noktası iki renkli lazer ışınının gaz halindeki rubidyum atomlarından oluşan bir cam kaba gönderilmesi. Zira bu hamle, atomları "Rydberg atomları" diye bilinen bir duruma sokuyor.

Adını İsveçli spektroskopist J. R. Rydberg'ten alan durum, bir atomun enerjiyi emmesiyle ortaya çıkıyor. Böylece elektronları çekirdeğin etrafında daha geniş bir yörüngede dönmeye başlıyor.

Bu da atomları daha büyük ve daha gergin hale getiriyor, aynı zamanda onları elektromanyetik alanlara duyarlı kılıyor. Atomların bir televizyon sinyali alıcısı olarak kullanılabilmesini sağlayan nokta da burada yatıyor.

Araştırmacılar daha önce de radyo sinyalleriyle benzer bir çalışma yapmıştı.

Yeni deneyde lazer ışınları atomlardan geçerken analiz edildi ve video sinyalleri çıkarıldı. Daha sonra bu da ekran için uygun formata dönüştürüldü.

AVS Quantum Science adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın ortak yazarı, elektrik mühendisi Chris Holloway, "Rydberg atom sensörleri aracılığıyla videonun alınacağını ve yayımlanacağını bulduk" dedi.

Şu anda, atomik alıcı bir yemek masası büyüklüğünde. Ancak araştırmacılara göre gelecekte onu küçültmek mümkün olabilir.

Bu cihazların, mevcut alıcılardan daha küçük ve çok yönlü olabileceği, ayrıca gürültülü ortamlardan daha zor etkileneceği düşünülüyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, New Scientist

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU