15 yılı aşkın süredir İsrail ablukasındaki Gazze'de plastikten benzin üretiliyor

"Saatli bomba gibi, patlayabilir"

Kafarneh ve ekibi, her gün yaklaşık 1000 litre benzin üretiyor (AFP)

Yıllardır İsrail ablukasında yaşayan Gazze'deki Filistinliler, plastikleri yakarak benzin elde ediyor. Uzmanlarsa bunun çevre ve sağlık açısından zararlarına dikkat çekiyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Mahmut Kafarneh, kardeşleriyle birlikte kurduğu benzin damıtma sistemini tanıttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

25 yaşındaki Kafarneh, "Projeyi başlatmak için 2018'de farklı girişimlerde bulunduk, internetten araştırma yaptık. Birkaç kez başarısız olduk ama 8 ay sonra benzin üretmeye başladık" dedi.

Gazze şehrinin kuzeyindeki Cibaliye'de kurdukları damıtma sisteminde fırın, kazanlar, kaplar ve borular yer alıyor.

Öncelikle içinde 1,5 ton parçalanmış plastiğin olduğu, büyük ve çamur kaplı bir kazanın altındaki ocağa yerleştirilen odunlar ateşleniyor. Plastik eridiğinde, dumanlar borulardan geçerek bir su kazanına gidiyor. Burada soğuyan dumanlar, yerleştirilen kaplara benzin halinde damlamaya başlıyor.

"İsrail'den gelenin yarı fiyatına"

Kafarneh, ürettiği benzinin özellikle balıkçılardan ve çiftçilerden büyük talep olduğunu söyledi.

Rusya - Ukrayna savaşının ardından İsrail'den bölgeye gelen petrolün litre fiyatı yaklaşık 2,40 dolara yükselmişti.

Kafarneh'ten benzin alan balıkçılardan Abd Muti Habil, "Bu benzini kullanıyoruz çünkü İsrail'den gelenin yarı fiyatına satılıyor. Olumsuz tarafı yok. Aynı kalitede. Motoru bozmuyor, verimli şekilde çalışıyor" diye konuştu.

1,5 ton plastikten 12 ila 14 saatte 1000 litre benzin elde edilebiliyor. Fakat Kafarneh'in ekibi yeniden üretime geçebilmek için ısınan ekipmanların soğumasını beklemek durumunda. Bu da yaklaşık 8 saat sürüyor.
 

filistin-benzin-min.jpg
Kafarneh'le çalışan İmad Hamid, "Plastikleri, bunları sokaktan toplayan işçilerden satın alıyoruz. Daha sonra ayırıp özel bir makineyle eziyoruz" dedi (AFP)​​​​​​


"Saatli bomba gibi"

Öte yandan Gazze Ulusal Çevre ve Kalkınma Enstitüsü'nün (NIED) direktörü Ahmet Hillis, hiçbir gözetimin yapılmadığı bu benzin üretme yönteminin, çevre ve sağlık açısından felakete yol açabileceğini söyledi.

Çalışanların zehirli gaz soluduğunu belirten Hillis, "İlkel bir yöntem kullanıyorlar, işçiler için çok zararlı" dedi. Kafarneh ise şimdiye dek kimsenin rahatsızlanmadığını ve işyerinde güvenliğe dikkat ettiklerini belirtti.

Hillis ayrıca petrol hidrokarbonlarından oluşan plastiğin yakılmasının çok tehlikeli olduğunu söyleyerek, "Kazan saatli bomba gibi, patlayabilir" ifadelerini kullandı.

2006'da Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki seçimleri kazanmasının ardından İsrail, 2,3 milyon kişinin yaşadığı bölgeye ağır abluka uygulamaya başlamıştı.

Filistin İstatistik Bürosu verilerine göre abluka altındaki Gazze Şeridi'nde işsizlik oranı yüzde 47'yi görürken, günlük ortalama ücretse 18 dolar civarında.

Kafarneh güvenliği sağlamak için düzeneği elektrikle çalıştırmak istediğini ama İsrail ablukası nedeniyle yaşanan ciddi kesintiler yüzünden bunun mümkün olmadığını belirtti.



Independent Türkçe, AFP, Relief Web, AA

DAHA FAZLA HABER OKU