Diplomatik kaynaklar: Erdoğan-Esad görüşmesi gündemde yok

İran basının “Erdoğan ve Esad Şangay Beşlisi toplantısında görüşecek” iddiasını diplomatik kaynaklar yalanladı

Fotoğraf: Tasnim

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, geçtiğimiz günlerde, Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Esad’ın, Özbekistan’da yapılacak Şangay Beşlisi toplantısında bir üçlü zirve gerçekleştirebileceğini iddia etmişti.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Özbekistan’da Erdoğan-Esad görüşmesi gündemde değil; iki isim arasında kısa vadede başka bir platformda görüşme ihtimali de bulunmuyor.

Ancak kaynaklar, Suriye’de “uzlaşı” için çabaları yoğunlaştırmak gerektiğine işaret ederek, “BM ile Cenevre’deki toplantılar akamete uğramaya başladı. Suriye’de muhalefet uzlaşmaya hazır. Anayasa komisyonu dahil bu süreçleri yürütürken rejimi de ikna ederek sonuç elde etmek lazım. Çünkü iş uzadıkça Suriye’nin aleyhine gelişmeler yaşanıyor” değerlendirmesini yapıyor.

Türkiye-Suriye ilişkileri bağlamında belirli bir mesafe katedildikten sonra iki ülkenin dışişleri bakanlarının bir görüşme gerçekleştirebileceği de belirtiliyor.

Rusya’nın Suriye Anayasa Komitesi toplantılarını Cenevre’den başka bir yere taşıma talebini de hatırlatan kaynaklar, yer alternatifleri üzerindeki çalışmaların sürdüğünü kaydediyor.

 Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü’ndeki statüsünün “diyalog ortaklığı” olduğunu söyleyen diplomatik yetkililer, “O toplantıya biz bu statüde katılacağız ve Suriye oraya davetli değil. Biz orada statümüz çerçevesinde uygun görülen toplantılara katılım sağlayacağız” bilgisini verdi.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU