Lavrov: Türkiye'nin Suriye'de yeni bir askeri adım atması "kabul edilemez"

Lavrov, "Önemli olan, yeni askeri faaliyetlere izin verilmemesi, Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bulunan siyasi ilkeler temelinde diplomatik kanallar üzerinden anlaşma sağlanması" dedi

Fotoğraf: Reuters

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik muhtemel askeri operasyonu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdat ile birlikte Moskova'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, Suriye'deki yeni askeri adımların "kabul edilemez" olacağını söyledi.

Lavrov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yeni askeri harekata hazırlanması konusunda "Önemli olan, yeni askeri faaliyetlere izin verilmemesi, daha önce Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bulunan siyasi ilkeler temelinde diplomatik kanallar üzerinden anlaşma sağlanması" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye ve Suriye'nin 1998 yılında terör tehdidini azaltmak amacıyla Adana Mutabakatı'nı imzaladığını anımsatan Lavrov, Şam'ın bu anlaşmayı tanıdığını ve kendi egemen topraklarında tam kontrolü sağladıktan sonra bu topraklardan tamamen sorumlu olmaya hazır olduğunu belirtti. Lavrov, Rusya olarak Suriye'nin bu tutumunu desteklediklerini de kaydetti.

Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanmasına yönelik tüm sürecin ve Astana formatında varılan mutabakatları uygulama sürecinin Suriye'nin toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve siyasi bağımsızlığının yeniden tesisi ışığında iki komşu ülke arasındaki ilişkileri tamamen normalleştirme amacı taşıdığının da altını çizdi

Rusya ve Suriye'nin "yeni bir askeri operasyonu önlemek" için Türkiye ile görüşmek istediğini söyleyen Lavrov, Moskova'nın Şam ile Ankara arasındaki ilişkilerde oynadığı arabulucu rolün sorulması üzerine, Rusya'nın Türkiye-Suriye ilişkilerinin normale dönmesi için yıllardır, Astana formatının kurulduğu andan beri çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Erdoğan, Mayıs ayı sonlarında Türkiye'nin güney sınırı boyunca 30 km derinliğinde bu bölgelerde "terörist tehditler" olarak nitelendirdiği gruplarla savaşmak için güvenli bölgeler oluşturmak üzere yeni askeri harekat düzenleyeceğini söyledi. Ancak yeni bir sınır ötesi harekat başlatılmadı.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU