Doğu Perinçek: Şam'a bizi davet eden Sayın Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dır

Perinçek, “2 kez Suriye’yi ziyaret ettim. Ziyaretlerimde de hükümetten izin almış değilim. Bu sefer de hükümetten izin almadık” dedi

Fotoğraf: AA

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, gerçekleştirmeyi planladıkları Suriye ziyareti için “Beşar Esad’la görüşeceğiz. Karşılıklı görüş alışverişi yapacağız” dedi.

Rûdaw’ın Rojava bültenine Muğla'dan online olarak katılarak Dilbixwin Dara’nın sorularını yanıtlayan Doğu Perinçek, görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Eylül ayında Şam’a gideceğiz”

Önümüzdeki ay Suriye'ye gideceklerini belirten Perinçek şunları ifade etti:

Şam’a bizi davet eden Sayın Cumhurbaşkanı Beşar Esad’dır. Onun da önümüzdeki zaman diliminde birtakım gezi ve görüşmeleri var. O yüzden bizim takvimimizle onun takvimini uydurmaya çalışıyoruz.

Beşar Esad’la görüşeceğiz. Karşılıklı görüş alışverişi yapacağız. Suriye’nin kuzeyinde hem PKK, YPG var hem de birtakım İslam adı altında sahte İslamcı terör örgütleri var. Bu terör örgütlerinin temizlenmesi sayesinde misafirimiz olan Suriyeli vatandaşların tekrar dönmelerini konuşacağız

“Hükümetten izin almadık”

Hükümetin Vatan Partisi’nin ziyaretinden haberdar olup olmadığına ilişkin soruyu Perinçek şöyle yanıtladı:

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin de bilgisi var ama biz hükümetin yönettiği bir parti değiliz. Biz bağımsız, hükümetten emir almayan Vatan Partisi’yiz.

Kararlarımızı kendimiz veririz. 2 kez Suriye’yi ziyaret ettim. Ziyaretlerimde de hükümetten izin almış değilim. Bu sefer de hükümetten izin almadık.

Suriye’ye kendi kararlarımızla gidiyoruz. Türkiye hükümeti de bilgi sahibidir. Giderken hükümet yetkilileri ile de görüşüp onların da fikirlerini alacağız.

“Türkiye’nin Suriye’nin iç işlerine karışmasına karşıyız”

Sayın Cumhurbaşkanı Esad ile görüşmemizde Suriye anayasasının yine Suriye devleti ve halkı tarafından yapılması gerektiğini söyleyeceğiz. Onun için Suriye’nin dışında Cenevre’de şurada burada Suriye için anayasa yapma girişimlerine kesinlikle karşıyız.

Türkiye’nin de Suriye’nin iç işlerine karışmasına karşıyız. Türkiye hükümetinin de Suriye ile ilgili anayasal çözümlere müdahale etmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bırakalım Suriye kendi anayasasını kendi yapsın. İçindeki milliyetler sorununu kendisi karara bağlasın.

“Suriye’de Kürtlerin statü kazanmasına niye karşı çıkalım”

Suriye’de Kürtlerin statü elde etmesine ilişkin soruyu cevaplayan Perinçek, şunları ifade etti:

“Niye karşı çıkalım? Eğer Suriye devleti ve milleti bu yönde bir karar verirse biz niye karşı çıkalım? Suriye devleti ve milletinin kararına saygı gösterilir.

Ama biz bölgemizde bölünmeler istemiyoruz. Özerklikler, federasyonlar değil devletlerin birlik halinde hem millet olarak hem devlet olarak birlik olarak çözümlerinin önemli olduğu kanısındayız.

 “Epey Kürtçem var. Kürtçe öğreniyorum”

Bültenin sonunda ise Perinçek, Diyarbakır Cezaevi’nde kaldığı zaman Kürtçe öğrendiğini belirterek Kürtçe olarak “Tüm Irak Kürdistan halkına selamlarımı gönderiyorum” dedi.

Perinçek devamında, “Diyarbakır Cezaevi’nde kaldığımda epeyi Kürtçe öğrendim. Bayağı biliyorum. Cezaevinden çıkarken veda konuşmalarımı hep Kürtçe yaptım. Epey Kürtçem var. Kürtçe öğreniyorum” şeklinde konuştu.

 

Rudaw

DAHA FAZLA HABER OKU