Çin, doğum oranını artırmak için kürtajı sınırlayacak, doğurganlık tedavilerini destekleyecek

Ulusal Sağlık Kurumu, halkı bilinçlendirmek için üreme sağlığını destekleyici adımları atacağını, "istenmeyen gebelikleri önleyeceğini ve tıbbi açıdan gerekli olmayan kürtajları azaltacağını" duyurdu

Fotoğraf: Reuters

Dünyanın en az doğum oranına sahip ülkeleri arasındaki Çin, doğum oranlarını artırmak için kürtaj konusunda vatandaşları caydıracak ve doğurganlık tedavilerini daha erişilebilir kılacak.

Ulusal Sağlık Kurumu vergi, sigorta, eğitim ve konut alanlarındaki destekleyici tedbirlerin geliştirilip uygulanacağını ve yerel hükümetlerin bebek bakım hizmetleri ve aile dostu iş yerlerinin sayısını artırma konusunda adımlar atacağını açıkladı.

Kurum, halkı bilinçlendirmek için üreme sağlığını destekleyici adımları atacağını, "istenmeyen gebelikleri önleyeceğini ve tıbbi açıdan gerekli olmayan kürtajları azaltacağını" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'de 2021 yılındaki doğurganlık oranı 1.16 ile nüfus istikrarının sağlanması için standart olarak kabul edilen 2.1'lik OECD ortalamasının bir hayli altında ve dünyanın en düşük oranları arasındaydı.

Kurum, üremeye yardımcı teknolojilerin kademeli olarak ulusal sağlık sistemine dahil edilmesi için yerel hükümetlere yol gösterecek. IVF gibi bazı teknolojiler Çin'de genellikle çok yüksek fiyatlara mal olmakta ve evli olmayan kadınlara sağlanmamaktaydı.

Nüfus bilimciler, 1.4 milyar nüfuslu Çin'deki yeni doğumların geçen yılki 10.6 milyondan bu yıl rekor dip seviyedeki 10 milyonun altına ineceğini tahmin ediyorlar. Yeni doğumlar 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 11.5 düşmüştü.

1980'den 2015'e kadar tek çocuk politikasını benimseyen Çin, demografik gerilemenin sınırında olduğunu resmi olarak kabul etmişti. 2016'da iki çocuk politikasını benimseyen Çin, 2021'de yeni bir düzenlemeyle evli çiftlerin en fazla üç çocuğa sahip olmalarına izin vermişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU