Avrupa sıcak hava dalgası: Rekor sıcaklıkları görmeye hazırlanan Fransa ve İspanya “aşırı tehlikeyle” karşı karşıya

Uzmanlar Batı Avrupa’nın çoğunun bu hafta “yüksek” ya da “çok yüksek” orman yangını tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor

Aşırı sıcaklar nedeniyle Katalonya'daki Flix yakınlarında 27 Haziran'da orman yangını çıkmıştı (AFP)

Fransa ve İspanya'nın, bu hafta Batı Avrupa’yı vuracak bir başka kavurucu sıcak hava dalgası sonucu çıkabilecek yangınlar nedeniyle “aşırı tehlike” altında olduğu belirtiliyor.

Orman yangınlarını takip eden Avrupa Birliği (AB) uzmanlarından oluşan Kopernik Acil Durum Yönetimi Hizmeti (EMS) neredeyse tüm Fransa ve İspanya’da orman yangınları için en yüksek tehdit seviyesi tahmininde bulundu. EMS; Portekiz, İtalya, Belçika ve Almanya’nın çoğu için “yüksek” ya da “çok yüksek” tehdit seviyeleri belirledi.

Diğer yandan Belçika, Lüksemburg ve Hollanda bu hafta rekor sıcaklıkları görebilir. Bu üç ülkede sıcaklıkların 39 dereceye ulaşabileceği öngörülüyor.

Aşırı sıcaklar, hazirandaki rekor kıran sıcak hava dalgasının üzerinden henüz bir aydan daha az zaman geçmişken geliyor. Fransa 46 dereceyle en yüksek sıcaklık rekorunu kırarken, Portekiz hafta sonu büyük orman yangınlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Kopernik İklim Değişikliği Kurumu verilerine göre bu yıl şimdiden en sıcak haziranı görerek rekor kırmış durumda.

 

 

Kopernik Acil Durum Yönetimi Hizmeti’nden bir sözcü, “En azından Fransa’da, ülkenin bu oranda aşırı tehlikeyle karşı karşıya olduğunu gördüğümüzü hatırlamıyoruz. Dahası Loire Nehri’nin kuzeyindeki çoğu bölge (orta Fransa civarı) genellikle orman yangınlarına çok yatkın değildir” dedi.

Son yıllarda artan orman yangını riskine cevap olarak doğal afetlerle mücadele etmek için AB mayısta 7 yangın söndürme uçağı ve 6 helikopterden oluşan “rescEU” filosunu devreye soktu.

İklim değişikliğiyle ilişkilendirilen sıcak havalardaki aşırı yükseliş Avrupa’daki orman yargını sezonunu daha uzun ve daha tehlikeli hale getirdi.

AB’nin insani yardım ve kriz yönetiminden sorumlu üyesi Christos Stylianides, rescEU filosunun resmi açılışında şunları söyledi:

Son zamanlarda orman yangınlarının kuzeyden güneye, doğudan batıya Avrupa’nın tamamına nasıl yayıldığını gördük. Yangınlar sınırlara saygı göstermez.

Stylianides orman yangını sezonunun normalde hazirandan eylüle kadar sürmesine rağmen, mayıs ve ekimin de artık yüksek riskli aylar olarak görüldüğünü söyledi.

İspanya geçen ay 40 dereceyi aşan sıcaklıkların ardından son 20 yılın en büyük orman yangınlarına karşı savaş verdi. Özellikle Katalan şehri Tarragona’da binlerce dönüm araziyi yakıp kül eden büyük yangını kontrol altına almak için 500’den fazla itfaiyeci ve asker mücadele etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanya devlet meteoroloji ajansı (AEMET) birçok şehrin bu hafta tehlikeli şekilde yüksek sıcaklıklarla karşı karşıya olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ajans en az 12 şehrin 40 derecenin üzerinde sıcaklık riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Paris’te yetkililer, yaklaşan sıcak hava dalgasına hazırlık amacıyla pazartesi günü sıcak hava dalgası alarm durumu planını aktif hale getirerek 20’den fazla yerel bölgeyi de alarm durumuna geçirdi.

İngiltere’nin de gelecek hafta alışılmışın dışında bir sıcak havayla karşı karşıya kalması bekleniyor. Ancak sıcaklığın Avrupa kıtasındaki kadar yüksek olması tahmin edilmiyor.  Sıcaklıkların 37 dereceye yükselmesi ve perşembenin bu yıl şimdiye dek ülkede görülen en sıcak gün olması bekleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU