Irak Maliye Bakanı: Hürmüz Boğazı'nın kapatılması bizi ekonomik felakete sürükler

Fuad Hüseyin, Irak Kürdistan Bölgesi’nin petrolünün satışı ile ilgili görüşmelerin gelecek hafta yapılacağını açıkladı

Irak Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Fuad Hüseyin / Fotoğraf: IKBY hükümet sitesi

Irak Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Fuad Hüseyin, Viyana'da Independent Arabia’ya özel bir röportaj verdi.

Hüseyin, hükümetinin 2020 yılı bütçesinin hazırlanmasına yönelik ön toplantılara başladığını ve bu toplantıların sonraki yıllarda stratejik bir vizyon geliştirmeyi amaçladığını söyledi.

Hüseyin, hazırlık komisyonlarının çeşitli bakanlık ve vilayet temsilcilerinin yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) temsilcilerinden oluştuğunu sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürmüz Boğazı

Irak Maliye Bakanı, İran ile bazı uluslararası güçler arasındaki Arap Körfezi’nde yaşanan mevcut gerginlik ve Irak’ın petrol ihracatına verebileceği zarara ilişkin değerlendirmesinde hükümetinin dosyayı yakından takip ettiğini söyledi.

Mevcut gerginliğin, Körfez bölgesinde büyük sorunlara neden olabilecek silahlı bir çatışmaya dönüşmesinin, Hürmüz Boğazı'nın kapanmasına neden olabileceğini belirten Bakan Hüseyin, böyle bir durumun Irak’ın ana limanı Basra’dan petrol ihraç etmesinin önüne büyük zorluklar çıkaracağını ve Irak ekonomisini felakete sürükleyeceğini vurguladı.

Hüseyin, ayrıca Irak hükümetinin bölgeyi korumaya çalıştığının altını çizdi.

Bütçe kanunu ve IKBY

Independent Arabia’dan Rüstem Mahmud’a konuşan Bakan Hüseyin, hazırlık komisyonlarının tartışmalarına yönelik atmosferin yanı sıra hazırlanan bütçe kanunu görüşmelerinde siyasi güçler arasında bir uyum mu olacağı yoksa diğer dosyalar gibi çatışma ve siyasi çekişmelere sahne olan bir platforma mı dönüşeceğine dair değerlendirmesinde, Irak Merkezi Hükümeti’nin asıl amacının "mevcut gelirleri ve finansal araçları artırmanın yanı sıra bakanlıklar, vilayetler ve IKB'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere en uygun şekilde nasıl harcanacağını belirlemek olduğunu" söyledi.

Irak hükümetinin gelecek yılların bütçelerine program gözüyle bakmaya çalıştığını aktaran Hüseyin, tamamlanmış projelere dayanan hükümet programlarına net bir bütçe ayrılması gerektiğinin altını çizdi.

Peşmerge güçlerinin maaşları

Bütçe bağlamında başka noktalarda da uzlaşı ve siyasi kutuplaşmaların yaşandığını söyleyen Bakan Hüseyin, Irak’taki işleyişi ise “Bakanlık bir yasayı hükümete sunar, hükümet yasayı tartışır ve meclise devreder” şeklinde açıkladı.

IKB'nin Merkezi Hükümet’e günlük 250 bin varillik pay verme sözünü yerine getirmemesiyle 5 aydır devam eden anlaşmazlığın sürmesi halinde peşmerge personeli ve güçlerinin maaşlarının ne olacağıyla ilgili soruyu ise Hüseyin, “Maliye Bakanlığı’nın politikası, ister IKB'de ister başka bir bölgede olsun, Irak devletinin tüm çalışanlarının maaşlarını ödenmesi üzerinedir” diye yanıtladı.

Hüseyin, ayrıca IKB tarafından yapılan petrol satışı konusunun önümüzdeki haftalarda, bir şekilde anlaşmaya varılması ve IKB ile Irak arasında genel bir petrol politikası belirlenmesi için yapılacak önemli görüşmelerin ana gündem maddelerinden biri olacağını da kaydetti.

Yeniden yapılandırma

Irak’taki özellikle merkez ve batıdaki savaş bölgelerine ayrılan yeniden yapılandırma fonu ve hükümetinin yeniden yapılandırma sürecindeki yavaş performansına yönelik eleştirilerle ilgili olarak ise Bakan Hüseyin, büyük ihtiyaçları tam olarak karşılayacak düzeyde olmasa da söz konusu bölgelere tahsis edilmiş bir fon olduğunu belirtti.

Hüseyin, ayrıca bakanlığının savaştan zarar gören bölgelerdeki yeniden yapılandırma çalışmalarını teşvik etmeye çalışacağını da sözlerine ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

DAHA FAZLA HABER OKU