Dünya Bankası, Sri Lanka'ya yeni finansman sağlayamayacağını açıkladı

Sri Lanka bir süredir boğucu ekonomik krizle mücadele ediyor

27 Temmuz 2022'de Sri Lanka'da hükümet karşıtı bir eylemci cumhurbaşkanının başkent Kolombo'daki ofisinin dışındaki kamplarından askerler tarafından çıkarılmalarını protesto ediyor (AP)

Dünya Bankası cuma günü yaptığı açıklamada yeterli bir makroekonomik politika çerçevesi yürürlüğe konana kadar, nakit sıkıntısı çeken Sri Lanka'ya yeni finansman sağlamayı planlamadığını duyurdu.

Washington merkezli kredi kuruluşu "derin endişe duyduğunu" belirtti ve ada ülkesinin ekonomik istikrara odaklanan yapısal reformlar gerçekleştirip "krize yol açan temel yapısal sebepleri" ele alması gerektiğini vurguladı.

1948'te bağımsızlığını kazandığından beri en kötü ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka'da halk gıda ve yakıt sıkıntısı çekiyor.

Dünya Bankası ilaç, tüp gazı ve okul yemekleri gibi acil ihtiyaçları karşılamak için yaklaşık 160 milyon dolarlık harcama yapıldığını açıkladı.

Bu kaynakların en yoksul ve en savunmasız kesimlere ulaşmasını sağlamak adına, sıkı kontroller ve güvene dayalı bir gözetim sistemi oturtmak için yürütücü kurumlarla yakın çalışıyoruz.

Bu süreci yakından izlemeye devam edeceğiz. Ayrıca, Sri Lanka halkına verdiğimiz desteğin etkisini en üst düzeye çıkarmak için diğer kalkınma ortaklarıyla da yakın işbirliği içindeyiz.

Temel yakıt ithalatını sınırlayan ciddi bir döviz sıkıntısı çeken 22 milyon nüfuslu ülke okulları kapatmak ve temel hizmetleri karneyle sunmak zorunda kalıyor.

Bu hafta Birleşmiş Milletler'in çocuk kuruluşu, 2,3 milyonu çocuk olmak üzere 5,7 milyondan fazla kişinin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

İflas eden Güney Asya ülkesi, 28 milyar doları 2027'ye kadar ödenmesi gereken 51 milyar dolarlık dış kredisinin geri ödemesini askıya aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce Hindistan ve Dünya Bankası'ndan milyarlarca dolarlık destek için taahhütler alan ülke, şu an 3 milyar sterlinlik (yaklaşık 65 milyar TL) bir kurtarma paketi için Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) müzakereler yürütüyor.

Mali yıkım, hükümetin ekonomiyi kötü yönetmesini protesto eden binlerce kişinin sokaklara dökülmesine yol açtı.

Bu ay eylemcilerin Gotabaya Rajapaksa'nın resmi konutunu basmasıyla şiddetlenen protesto, cumhurbaşkanını istifaya ve ülkeden kaçmaya zorladı.

Güçlü diplomatik ilişkileriyle tanınan deneyimli siyasetçi Ranil Wickremesinghe yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Sri Lanka parlamentosu çarşamba günü, hükümetinin göstericileri baskı altına almaya başlamasının ardından Wickremesinghe tarafından ilan edilen olağanüstü hali onayladı.

Cumhurbaşkanına kamu güvenliği ve düzeni yararına düzenlemeler yapma yetkisi veren kararnamenin her ay onaylanması gerekiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU