NASA, Ay'da yaşanabilir sıcaklığa sahip çukurlar keşfetti

"İnsanlar mağaralarda yaşayarak evrimleşti ve Ay'da yaşarken mağaralara geri dönebiliriz"

Ay'da bir gün yaklaşık 15 Dünya gününe denk geliyor. Bu nedenle sadece bir Ay günü içinde sıcaklık dalgalanmaları çok fazla (NASA)

NASA’nın Ay’daki uzay aracı Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) adlı uzay aracı, gelecekte insanlara ev sahipliği yapabilecek bölgeler keşfetti.

Uzay aracından gelen verileri inceleyen bilim insanları Ay’da her zaman yaklaşık 17 derece civarında sıcaklıkların hakim olduğu rahat bir ortama sahip gölgelik çukurlar keşfetti.

Hakemli bilimsel dergi Geophysical Research Letters’ta yayımlanan bulgular, bu bölgelerdeki sıcaklığın Ay yüzeyindeki sıcaklıktan epey farklı göründüğünü ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira Ay yüzeyindeki sıcaklık zaman zaman suyun kaynama seviyesini bile aşabiliyor.

Araştırma ekibi, LRO’dan gelen veriler doğrultusunda Ay’daki Mare Tranquillitatis adı verilen bölgede 100 metre derinliğindeki bir mağarayı bilgisayar ortamında simüle etti.

Simülasyonlar, bu çukurdaki sıcaklığın Ay günü için de çok az değiştiğini gösterdi.

NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden araştırmacı Noah Petro, "Ay çukurları, yüzeydeki büyüleyici bir özellik" diye konuştu:

Kararlı bir termal ortam oluşturduklarını bilmek, bu benzersiz Ay özelliklerinin ve bir gün onları keşfetme olasılığının bir resmini çizmemizi sağlıyor.

Bilim insanları Ay’da çukur olduğunu ilk kez 2009’da tespit etmişti. O zamandan beri bu çukurlardaki koşulların astronotların barınması için uygun olup olmadığı merak ediliyordu.

NASA, Artemis adını verdiği yeni uzay göreviyle birlikte 2025 veya 2026 civarında Ay’a insanları götürmek ve burada kalıcı bir üs kurmak istiyor.

Ancak bunun için insanların Ay’a adapte olmasını sağlayacak bilgiler gerekli. Zira sıcaklıktaki çarpıcı değişiklikler, kozmik ışınlar, Güneş radyasyonu ve meteoritler gibi faktörler insanların hayatını riske atabilir.

Bilim insanları Ay’daki mağara ve çukurların bu faktörlere karşı korunaklı bir alan sağlayıp sağlamayacağını belirlemek istiyor. 

Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'ta gezegen bilimi araştırmacısı Tyler Horvath, "200'den fazla çukurun yaklaşık 16'sı muhtemelen çökmüş lav tünelleri" ifadelerini kullandı.

Bilim insanına göre bu, en azından bir kısmının korunaklı bir mağaraya açılan kapı olduğu anlamına geliyor.

Ekibin Ay’la ilgili çalışmalarından yararlandığı bilim insnaı David Paige de şöyle konuştu:

İnsanlar mağaralarda yaşayarak evrimleşti ve Ay'da yaşarken mağaralara geri dönebiliriz.

 

Independent Türkçe, SciTechDaily, IFL Science

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU