Tahıl sevkiyatı için İstanbul'da oluşturulan koordinasyon merkezi resmi olarak açıldı

Koordinasyon merkezinin açılışında konuşan Akar, "Çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz" dedi

Fotoğraf: Reuters

Geçen hafta Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında İstanbul'da imzalanan anlaşma kapsamında, güvenli tahıl sevkiyatı için kurulması kararlaştırılan Ortak Koordinasyon Merkezi resmi olarak açıldı.

Milli Savunma Üniversitesi'nde oluşturulan merkezin açılışı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Bakan Akar açılış töreninde yaptığı açıklamada "Çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı

Koordinasyon merkezinin kurulması için yoğun temaslar yürütüldüğünü belirten Akar, "Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilciden oluşmaktadır. Ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak, ticari gemilerin intikalini takip edecektir" dedi.

"Mayın temizleme ihtiyacı olursa planlama yapılacak ve ona göre icraatta bulunulacaktır" diyen Akar, "Belge 120 gün için geçerli olacak, tarafların sonlandırma talebi olmadıkça devam edecektir. Ukrayna limanlarından çıkacak ilk tahıl yüklü gemilerin hazırlıkları ve planlamaları devam etmektedir. Çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Mutabakatın yürütülmesi en büyük arzumuzdur"

Merkezde görev alan personelin sorumluluklarının gerçekten büyük olduğunu ifade eden Akar şunları söyledi:

Tarihi, insani ve önemli bir misyon üstlenmiş bulunuyorsunuz. Mutabakatın yürütülmesi en büyük arzumuzdur. Nitekim tüm tarafların burada görev alacak temsilcilerini anlaşmanın imzalanmasının hemen ertesi günü göndermeleri samimi bir adım olmuştur. 

Gıda krizinin önlenmesine ve gıda fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacak olan bu merkezde yapılacak çalışmalar diğer krizlerin çözümüne de model olabilir diye düşünüyoruz. Düzensiz göçün engellenmesine de katkı sağlayacaktır. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU