Rusya Avrupa'ya gaz akışını yarıya indirdi, gaz stokları tehlikeye girdi

Gazprom, türbin sorunu nedeniyle Almanya'ya gaz sevkiyatını daha da düşüreceğini açıkladı

Gazprom, Kuzey Akım 1 boru hattı aracılığıyla Almanya'ya yapılan doğalgaz sevkiyatını kapasitenin yalnızca yüzde 20'si seviyesine düşüreceğini açıkladı / Fotoğraf: Reuters

Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rusya, kıtaya doğalgaz sevkiyatını daha da azaltacağını açıklayarak, Rus işgaline karşı Ukrayna'yı destekleyen Avrupa ülkeleri üzerindeki baskıyı daha da artırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın kararı, tüketimin arttığı kış ayları öncesinde Avrupa ülkelerinin gaz stoklarını tamamen doldurmasını büyük ihtimalle imkansız hale getirecek. Almanya gibi büyük ülkeler ısıtma talebini karşılamak için sanayinin gaz tüketimini kısıtlamak zorunda kalabilecek.

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgali hem uluslararası gıda fiyatlarının hem de enerji fiyatlarının keskin şekilde artmasına yol açtı. Fiyatlardaki tırmanış yoksul ülkeleri olduğu kadar varlıklı Avrupa ülkelerini de etkiliyor.

Sevkiyat kesilirse Almanya resesyona girebilir

Dünyanın başlıca üreticilerinden Ukrayna'nın Rus işgali nedeniyle duran tahıl ihracatına tekrar başlamasına imkan veren anlaşmanın geçen hafta imzalanmasının ardından dünya ekonomisi üzerinde oluşan baskıların hafifleyeceği beklentileri Rus gazına bağımlı Avrupa'ya sevkiyatı azaltma kararıyla zayıfladı.

Avrupalı siyasetçiler Rusya'nın kışın doğalgaz sevkiyatını tamamen durdurabileceğini daha önce defalarca söylemişlerdi. Gaz sevkiyatının kesilmesi halinde kıtanın en büyük ekonomisi Almanya'nın resesyona gireceği, yüksek enflasyondan dolayı azalan tüketici talebinin daha da düşeceği tahmin ediliyor.

Rusya, doğalgaz kesintilerinin Batılı devletlerin kendisine uyguladığı yaptırımlar ve hattın bakımıyla ilgili sorunlar nedeniyle gerçekleştiğini ifade etse de Avrupa Birliği, Moskova'yı enerji kaynaklarını şantaj aracı olarak kullanmakla suçluyor.

Almanya, açıklanan son kesinti için teknik bir sebep bulunmadığını ifade etti.

AB ülkeleri kışa yönelik acil doğalgaz kesintileri düzenlemesi üzerinde anlaştı

Avrupa Birliği (AB) Enerji Bakanları, Brüksel'de olağanüstü toplandı. 

Topantıya katılan bakanlar, Rusya'nın enerji tedariğindeki belirsizliğe hazırlık olarak bugün kış mevsiminde doğalgaz kullanımlarını kısıtlayacak düzenleme üzerinde anlaştı.

AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Twitter hesabında yapılan açıklamada "Bu imkansız bir görev değildi! Bakanlar kış mevsiminin öncesinde doğalgaz talebinin düşürülmesine yönelik siyasi anlaşmaya vardı" dendi.

Avrupa üzerindeki baskı artıyor

Rusya'nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom'un GAZP.MM, dün düzenleyici kurumdan alınan talimatları gerekçe göstererek Kuzey Akım 1 boru hattı aracılığıyla Almanya'ya yapılan doğalgaz sevkiyatını kapasitenin yalnızca yüzde 20'si seviyesine, yani şu anki seviyenin yarısına düşüreceğini açıklamasıyla Almanya üzerindeki baskı artmış oldu.

Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie analistleri dün yayımladıkları raporda hattın yüzde 20 kapasite ile çalışmaya devam etmesi halinde Avrupa'nın gaz stoklarının ancak yüzde 75-80 düzeyine kadar dolacağını belirttiler.

Avrupa Birliği (AB), talebin zirveye ulaştığı kış sezonunu daha rahat geçirebilmek için 1 Kasım'a kadar stoklarını yüzde 80 oranında doldurmuş olmayı hedefliyor. Avrupa'nın doğalgaz altyapısı kurumu verilerine göre, birlik şu an stokları yüzde 60 doldurabilmiş durumda.

Stoklarını yüzde 95 doldurmayı hedefleyen Almanya'nın enerji ağı düzenleyici kurumu ülkenin dün açıklanan karar öncesinde de hedeflediği stok doldurma oranına ulaşmakta zorlanmasının beklendiğini ifade etmişti.

Gazprom daha önce Kanada'da bakıma gitmiş olan bir türbinin Rusya'ya tesliminin gecikmesini gerekçe göstererek Haziran ayında gaz sevkiyatını yüzde 40'a düşürmüş, bu ay ise bakım çalışmaları nedeniyle 10 gün boyunca gaz akışını tamamen durdurmuştu.

Ancak Gazprom, bakımın tamamlanmasının ardından 21 Temmuz'da yeniden başladığı doğalgaz sevkiyatını yüzde 40 seviyesinden devam ettirdi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU