Çin'in, Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretine askeri karşılık verebileceği iddia edildi

Pekin yönetiminin Washington ile özel görüşmelerinde ziyarete sert tepki gösterecekleri uyarısında bulunurken, "olası askeri karşılığı" da gündeme getirdikleri ileri sürüldü

Fotoğraf: AA

Çin'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, egemenlik iddiasında bulunduğu Tayvan'ı ziyaret etmesi halinde, "askeri karşılık" dahil sert tepkiler verebileceği ileri sürüldü.

Birleşik Krallık Financial Times gazetesinin "konu hakkında bilgi sahibi 6 yetkiliye" dayandırdığı haberine göre, Çin tarafı Washington yönetimiyle özel görüşmelerinde Pelosi'nin olası ziyareti halinde sert tepki gösterecekleri uyarısında bulundu.

Görüşmelerde "olası askeri karşılığın" da Çin tarafından gündeme geldiği iddia edildi. Söz konusu askeri karşılığın ne olacağına dair bilgi verilmezken, ABD'li güvenlik yetkilileri Çin savaş uçaklarının Pelosi'nin uçağına müdahale ederek adaya inmesini engellemeye çalışabileceğinden endişe ediyor.

Görüşmelere dair bilgi sahibi kaynaklar, uyarıların Pekin'in ABD'ye Tayvan konusunda yönelttiği eleştiri ve uyarılardan "çok daha sert" olduğunu vurguladı.

Uyarılar, Financial Times'ın, geçen hafta, Pelosi'nin nisan ayında iptal ettiği ziyareti, ağustosta yapacağını ileri sürdüğü haberin ardından geldi.

ABD ile Çin diplomatik ilişkilerinde gerilimlerin yaşandığı bir döneme denk gelen iddia, Pekin tarafının tepkisine sebep olmuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında, "ABD, (Pelosi'nin ziyaretiyle ilgili) tavrında ısrar ederse Çin, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için güçlü ve kararlı tedbirler alacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray yetkilileri ziyarete karşı

Pelosi, olası ziyareti henüz doğrulamazken, Beyaz Saray güvenlik yetkililerinin endişelerini dile getirdiği iddia edildi.

ABD Başkanı Joe Biden, gazetecilerin olası ziyarete dair sorusu üzerine, "Ordu, iyi fikir olduğunu düşünmüyor" ifadesini kullanmıştı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve diğer Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) üyelerinin, Tayvan Boğazı çevresinde gerilimi arttıracağı gerekçesiyle ziyarete karşı olduğu ileri sürülüyor.

NSC, Beyaz Saray'ın Pelosi'den ziyaretini iptal etmesini isteyip istemediğine dair yorum yapmaktan kaçınırken, Stratejik İletişim Departmanı Başkanı John Kirby, yaptığı açıklamada, "Konsey'in yalnızca bağlamı, olguları ve ilgili jeopolitik bilgileri aktardığını, Meclis Başkanı'nın kendi kararını vereceğini" ifade etti.

Öte yandan, olası ziyaretin ABD ile Çin arasında bir krize yol açabileceği ihtimalinin Washington'ın bazı müttefiklerini de endişelendirdiği iddia edildi.

Artan gerilimin işareti olarak değerlendirilen bir başka gelişme de ABD'nin Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns'un geçen hafta Washington'a yaptığı ziyareti kısa keserek Pekin'e dönmesi oldu.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı'nın bu hafta telefon görüşmesi yapması planlanıyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU