Hollanda'nın sığınmacıları kruvaziyerlere yerleştirme planı tartışma yarattı

"Savaştan ve şiddetten kaçan kişilere böyle davranamazsınız"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın başından beri yaklaşık 60 bin sığınmacı Hollanda'ya giriş yaptı (Reuters)

Hollanda'da hükümetin kruvaziyerleri sığınmacıların barınması için kullanma planı tepki topladı.

Adalet ve Güvenlik Bakan Yardımcısı Eric van der Burg, çarşamba günü yaptığı açıklamada kruvaziyerlerin sığınmacılar için kısa dönemli barınma yerleri olarak kullanılacağını söyledi.

Burg, bunun için üç büyük kruvaziyerin görevlendirildiğini ve bunlardan birinin Kuzey Hollanda eyaletindeki IJmuden limanında demirli halde olacağını belirtti.

Bakan Yardımcısı, diğer iki gemi için henüz liman bulunamadığını, ülkenin güneybatısındaki Vlissingen belediyesininse gemilerden birini önce kabul ettiğini fakat sonradan kararını değiştirdiğini ifade etti.

Sığınmacıların hareket hakkının kısıtlanmaması üzerinde çalıştıklarını da belirten Burg, bu kişilerin iniş ve binişleriyle ilgili bir düzenleme hazırlayacaklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hafta hükümet tarafından kabul edilen planlara göre eylül itibarıyla kruvaziyerlerde 3 bin sığınmacının barınabileceği bildirildi.

Öte yandan Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian'ın aktardığına göre hükümet, savaştan kaçan Ukraynalı sığınmacıları diğer yerlerden gelen sığınmacılar gibi kruvaziyerlere yerleştirmeyecek.

Sığınmacılara destek sağlayan sivil toplum kuruluşu (STK) VluchtelingenWerk Nederland ise hükümetin kararına tepki gösterdi.

STK'nın açıklamasında, "Savaştan ve şiddetten kaçan kişilere böyle davranamayacağınızı anlamanız için gidip araştırma yapmanıza gerek yok. Sığınmacılarla toplum olarak ilgilenirsiniz. Onları belirli bir mesafede denizde bir yere yerleştirmezsiniz" dendi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği'nin (UNHCR) Hollanda biriminden yapılan açıklamadaysa kararın sakıncalı olduğu belirtildi.

Ülkenin kuzeyinde yer alan Ter Apel kasabasındaki sığınmacı başvuru merkezinde aylardır süren yoğunluk bu hafta krize dönüşmüştü. 250 ila 300 sığınmacı yer olmadığı için dışarıda yatmak zorunda kalmış, Kızılhaç da hükümete kasabada acilen bir merkez daha açması çağrısında bulunmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın başından beri yaklaşık 60 bin sığınmacı Hollanda'ya giriş yaptı.
 


Birleşik Krallık da planlamıştı

Öte yandan iki yıl önce de BK İçişleri Bakanlığı'nın sığınmacıları, kullanılmayan hapishane gemilerine yerleştirmeyi planladığına dair planlar basına sızmış ve büyük tepki toplamıştı.

BK bu yıl sığınmacıları Ruanda'ya göndermek için 120 milyon sterlinlik tartışmalı bir anlaşma yapmıştı.

Fakat 14 Haziran'da sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuş, sığınmacıların avukatlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvurunun ardından kalkışa saatler kala durdurulmuştu.

BK Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi öngören programa Türkiye'yi katmayı planladığı da öne sürülmüş, bakanlık daha sonra iddiaları reddetmişti.



Independent Türkçe, Guardian, Dutch News

DAHA FAZLA HABER OKU