Erdoğan ve Reisi'nden ortak basın toplantısında "terörle mücadele" vurgusu

Basın toplantısında iki lider "terör mücadele" vurgusu yaptı. Erdoğan, "Terör örgütleri, her iki ülkenin baş belasıdır" derken Reisi ise, "Terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir, insanlarımız için tehlikeliyse teröristtir, mücadele edilmelidir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'nci Toplantısı sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke arasındaki istişarelerin ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını belirten Erdoğan, "30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz var. Şu an itibariyle 7,5 milyar doları yakaladık, inanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüşüyle bu hedefe ulaşacağız" dedi.

"Savunma sanayii alanında atacağımız adımlarda bu süreci hızlandırmamız mümkün" diyen Erdoğan, "Gerek petrol, gerek doğalgaz alanında atılacak adımlarla da bu mümkün. Türkiye olarak son yıllarda özellikle savunma alanında önemli gelişmeler kaydettik. Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasında terörle mücadele konusuna da vurgu yaparak şunları söyledi:

Terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PKK, PYD,YPG, FETÖ terör örgütleri, her iki ülkenin de ciddi anlamda baş belasıdır. Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesinin içine de soktuk. Bunlar hangi ülkede olursa olsun o ülkenin huzurunu kaçıran örgütlerdir. Dolayısıyla bunlar dayanışma içinde bir mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Bugün burada Astana üçlü olarak, Putin ve Reisi ile bir araya gelip gelişmelerin son halini masaya yatıracağız. Bu, Astana sürecinin yeninden değerlendirme, ayağa kaldırma durumu olacaktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Her kim ki insanlar için tehlike oluşturuyorsa teröristtir"

Basın toplantısında İran Cumhurbaşkanı Reisi de açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olacağını söyleyen Reisi, "Yaptığımız görüşmelerde ve toplantılarda iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkiler başta olmak üzere pek çok konuda başlığı ele aldık. 30 milyar dolarlık bir rakam belirledik, ve bu mevcut ticaret hacminin 3 katına çıkacağı anlamına geliyor" dedi.

Konuşmasında güvenlik alanındaki işbirliğinin önemine de vurgu yapan Reisi şunları söyledi:

Güvenlik alanı konusunda iş birliği çok önemli, toplantıda ele aldığımız konulardan birisi oldu. Terörizmle, uyuşturucu ve organize suçlarla mücadele konuşuldu.  Terörist ve terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir ama her kim ki halklarımızın, sınırlarımızın güvenliğini tehlikeye atıyorsa teröristtir ve mücadele edilmelidir. Bölgesel konular ile ilgili konular da toplantımızda konuşuldu. Her iki taraf da Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurgulamıştır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU