Metiner: Burası kimin ülkesidir

"Son zamanlarda empoze edilen ırkçı nefret söylemi demek ki bilinçaltında saklı duygu ve düşüncelerini bu tarz tehlikeli biçimde dışa vurma cesareti kazandırmış kendine"

Fotoğraf: YouTube

Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, Kayseri’de bir otobüste Çerkesçe ve Kürtçe konuşan kişilere yönelik sözlü saldırı hakkında bir köşe yazısı kaleme aldı. Metiner, yazısında insanlara “son zamanlarda ırkçı nefret söyleminin empoze edildiği” ifade etti.

Metiner, bugünkü “Burası kimin ülkesidir” başlıklı köşe yazısında Kayseri’de gerçekleşen olayı şöyle özetledi:

Bir densiz kalkıp bağırıyor: “Burası Türklerin ülkesidir. Burada Türkçe’nin dışında bir dilde konuşamazsınız.” Nerede? Kayseri’de. Bir otobüsün içinde. Kime? Bu ülkenin Kürtçe veya Çerkesce konuşan özbeöz evlatlarına. Ne hakla peki? Kimsin sen? İmtiyazın nereden geliyor? Belli ki aklı başında değil. Belli ki aklını başından alan bir şeyler zıkkımlanmış. İçindeki ırkçı nefreti bu şekilde dışa vuruyor. Hakarete uğrayan o asil vatandaşlarımız alttan alıyorlar bir maraza çıkmasın da birilerini sevindirecek bir tablo ortaya çıkmasın diye. Bu sağduyulu davranışlarından dolayı o asil vatandaşlarımızı yürekten kutluyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Son zamanlarda empoze edilen ırkçı nefret söylemi demek ki bilinçaltında saklı duygu ve düşüncelerini bu tarz tehlikeli biçimde dışa vurma cesareti kazandırmış kendine” diyen Metiner, şu görüşlerini dile getirdi:

Oysa bilmiyor ki bu söylemin sonuçları toplumsal barışımızı tehdit eden en büyük tehlikelidir. Devletimizin bekasına yönelik en yıkıcı bir söylemin taşıyıcı figüranı olduğunu bilse eminim ki böyle bir davranışı sergilediği için kendini sorgular.

‘Türk nedir, Türk milleti ne anlama gelir?’ gibi konuları bilmeden Türk’ü sadece etnik bir unsura dönüştürüp Türk milletini de yalnızca etnik anlamda Türk olanların oluşturduğu bir birim olarak anlayan bu kafa yapısının en başta Türk ve Türk milletiyle sembolize edilen değerler sistematiğimizin içini boşalttığını bilmek gerekiyor.

Elbette, etnik anlamda Türk vardır. Bu anlamda bu ülkede yaşayan herkes Türk değildir. Ama bu ülke Türk’le beraber Kürt, Çerkes, Arap vb tüm unsurların ülkesidir. Bu ülke etnik imtiyaza dayalı bir ırkçı ülke değil, dili ve ırkı farklı olan herkesi İslamiyet’le anlamlandırılmış bir değerler sistematiği içinde “Türk milleti” şemsiyesi altında birleştirmiş anlamlı bir zihniyetin egemen olduğu bir ülkedir.

Çok şükür Türk’ü ve Türk milletini yalnızca etnikçi temele indirgeyen ve bu cümleden olarak başka etnik aidiyetlerin inkarına yaslanan ırkçı ve inkarcı zihniyetler tarihe uğurlandı.

O yüzden Türkçe ne kadar bizim ise Kürtçe vd diller de bizimdir. Hiç kimse etnik aidiyetinden dolayı ne değerlidir ne de değersizdir. Hiç kimsenin bir diğerine imtiyazı yoktur.

Bu ülkeyi sadece etnik anlamda Türklerin ülkesi olarak görenler, dahası bu ırkçı anlayış üzerinden diğerlerini itaate mecbur uyruklar görenler bilsinler ki İslamiyet’le anlam derinliğine ve bütünlüğüne kavuşmuş Türkler ve Kürtler tek ses tek yürek olur kardeşliklerine ve birliklerine yönelik bu ırkçı fitneye karşı çıkarlar. Türkiye’nin asıl gücü de buradan geliyor, biline!

Metiner, yazısının son kısmında Kürtçe öğretmenlerinin sayısının artmasını istedi.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU