ABD-Suudi Arabistan ticaret ilişkisi: Ticaret yoluyla barış

Büyükbabamın tasavvur ettiği basit ticaret yoluyla barış kavramı, 1945'te olduğu kadar bugün de geçerlidir

Fotoğraf: Reuters

75 yıldan fazla bir süre sonra, Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan arasındaki ilişki, basit bir güvenlik karşılığında enerji düzenlemesinden, yüksek düzeyde birbirine bağlı bir ticaret ve öznel ortaklık ilişkisi olarak gelişti.

Bu ilişki, Amerikan şirketlerinin ihracat için yeni bir rota bulmasına ve yeni iş fırsatları aracılığıyla iş gücünü genişletmesine yardımcı oldu.

Suudi Arabistan için ise bu ilişki, dünya ile bağlantılı bir 21'nci yüzyıl ekonomisi ve toplumuna dönüşmesinin yolunu açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

14 Şubat 1945'te büyükbabam başkan Franklin Delano Roosevelt, kalıcı bir ekonomik, stratejik ve kültürel ittifakın temellerini atmak için Suudi Arabistan'ın ilk lideri Kral Abdulaziz Al-Suud ile bir araya geldi.

Bu toplantı, ABD ile Suudi Arabistan arasında bugüne kadar devam eden bağların kurulmasında etkili oldu.

Büyükbabamın ticari ilişkileri güçlendirmek ve toplumlarımız arasında kişisel dostluk köprüleri oluşturmak için tesis ettiği "ticaret yoluyla barış" mirasını sürdürme fırsatına sahip olduğum için şanslıyım.

Suudi Arabistan, iddialı ulusal kalkınma planı "Vizyon 2030" kapsamında hızlı ve geniş bir kültürel ve ticari dönüşümün ortasında.

Suudi Arabistan'ın ekonomisini dijitalleştirme, modernleştirme ve çeşitlendirmeye yönelik devam eden çabaları sayesinde Suudi Arabistan ekonomisinde Amerikan şirketleri için mevcut fırsatlar, çeşitli ve bol.

Vizyon 2030 çatısı altında Suudi Arabistan endüstrisi, temeli, petrol ve doğal gaza olan geleneksel bağımlılığından uzaklaşmayı başardı; bilgi teknolojisi, eğlence, spor ve turizm gibi gelişmekte olan sektörlere yöneldi.

Bu temel değişiklikler, Amerikalı girişimciler, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve endüstri alanında lider şirketleri için çok çeşitli sektörlerde artan talebe yanıt verecek ürün ve hizmetler sağlama konusunda bol fırsatlar yaratıyor.


Suudi Arabistan ekonomisi bölge ve dünya için büyük önem taşıyor. Suudi Arabistan, Ortadoğu'nun en büyük ekonomisi, dünyada ise 19'uncu sırada yer alıyor.

ABD, Suudi Arabistan'ın ikinci en büyük ticaret ortağı ve Suudi Arabistan'a yapılan mal ve hizmet ihracatı binlerce Amerikalı iş gücünü destekliyor.

Suudi Arabistan ayrıca yakın zamanda ABD'nin üçüncü en büyük ihracat pazarı olarak tasnif edildi. En büyük ithal malı tedarikçilerimiz arasında 26'ncı sırada yer aldı ve Ortadoğu'daki lider ticaret ortaklarımızdan biri oldu.

Petrol ve savunma dışı mallarda ABD-Suudi Arabistan ticareti rekor seviyeler kaydetmeye devam ediyor.

2021 yılında iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 2020 yılına göre yüzde 22 artarak 92,5 milyar riyale (24,7 milyar dolar) yükseldi.

Suudi Arabistan'ın 2021'de ABD'ye yaptığı petrol dışı ihracat bir önceki yıla göre yüzde 71 artarak 9,1 milyar riyale (2,4 milyar dolar) ulaştı ve Suudi Arabistan'dan ABD'ye yapılan yıllık petrol dışı ihracatta en yüksek seviyeyi kaydetti.
 


Güçlü ekonomik bağların yanı sıra, ülkelerimiz birçok derin kişisel ilişkiyi de paylaşıyor. ABD, öğrenci değişim programlarında Suudi Arabistanlı bilim öğrencileri için iyi bilinen bir destinasyon.

Suudi Arabistan, öğrencilerini lisans ve yüksek lisans dereceleri almak için ABD'ye gönderen yabancı ülkeler arasında 4'üncü sırada yer alıyor.

Son 10 yılda, 250 binden fazla Suudi Arabistan vatandaşı ve aileleri vize alarak, ABD'de okuma ve Amerikan şehirleri ve küçük kasabalarında yaşama deneyimini yaşadı ve bu da onlara, Amerikan kültürü ve insanlarıyla kişisel deneyim anıları kazandırdı.

Ayrıca, Suudi Arabistan nüfusunun yüzde 60'ı 40 yaşın altında ve birçoğu dünyanın farklı ülkelerine seyahat etmeyi ve diğer ülkelerde yaşadıkları deneyimleri seviyor.


Bu kişisel ve ticari dostluk köprüleri, karşılıklı ittifakımızın hem kolay hem de zor zamanlarda hayatta kalmasına yardımcı oldu. Her geçen gün gelişen ticari ilişkinin öncülüğünü yaptığı bu ilişkilerin 21'inci yüzyılda daha da güçlenerek devam edeceğine eminim.

Büyükbabamın tasavvur ettiği basit ticaret yoluyla barış kavramı, 1945'te olduğu kadar bugün de geçerlidir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU