7 maddede Twiter'ın Elon Musk'a açtığı davada öne çıkanlar

Davayla ilgili açıklamada Twitter, Elon Musk'ın "kamuoyunda alay konusu haline getirerek şirkete zarar verdiğini" belirtti

Elon Musk'ın, satın alma anlaşmasından sonra Twitter'ın geçici CEO'su olacağı düşünülüyordu (AP)

Twitter, 44 milyar dolarlık satın alma anlaşmasından çekilen Elon Musk’a dava açtı. Şirket, Tesla'nın sahibi olan dünyanın en zengin insanı unvanlı Musk’ın anlaşmaya uymasını talep ediyor.

Nisan ayında Twitter’ı 44 milyar dolara satın alma sürecini başlatan Elon Musk, geçen günlerde sosyal medya platformunu almaktan vazgeçtiğini bildirmiş ve şirketin borsada hisselerinin çakılmasına neden olmuştu. Musk, Twitter’ın sahte ve bot hesapların sayısıyla ilgili kendisini yanılttığını savunmuştu.

Davayla ilgili açıklamada Twitter, Elon Musk'ın "kamuoyunda alay konusu haline getirerek şirkete zarar verdiğini" belirtti.

Delaware Chancery Mahkemesi’nde açılan davada sunulan 62 sayfalık belgede Twitter’ın olaylı satın alma anlaşmasına dair ifşa ettiği başlıca bilgiler şu şekilde:

Musk bir sürü gereksiz veri istedi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medya platformunun Musk’a bilgi taleplerine yanıt olarak 49 tebibayttan fazla veri verdiği görüldü.

Bu muazzam miktarda bilgi paylaşımı yapıldığı anlamına geliyor. Zira bir tebibayt yaklaşık 1,1 trilyon bayt veriye denk geliyor.

Twitter tarafına göre bu bilgilerin bir kısmı gereksiz ama hepsini Musk talep etti. Öte yandan Musk, anlaşmadan vazgeçerken yeterli veri elde edemediğini iddia etmişti.

Twitter'ın verdiği en yararlı bilgilere bakmadı

Belgelerde ayrıca, Musk’ın 30 Haziran'da dile getirdiği bir "itiraf" yer alıyor. Buna göre Musk, Twitter’ın mayıs ayında kendisine verdiği, örnekleme sürecinin ayrıntılı özetini okumadığını kabul etti.

Anlaşmayı önce Musk bozdu

Tesla COE’su, Twitter yönetim kurulunun kendisine istediği bilgiyi verme sözünü tutmadığını ve bu nedenle çekilmek istediğini söylüyor. Twitter ise, dava dosyasında görüldüğü üzere, Musk’ın şirketi kötüleyip gizlilik anlaşmasını ihlal ederek anlaşmayı bozma yolunda ilk adımı attığını savunuyor.

Teknoloji milyarderi, mayısta sahte hesapları tespit için Twitter'ın resmi hesabını takip eden hesaplardan 100'ünü rastgele alıp test edecekleri bir çalışma yapacağını duyurmuş ve başkalarını da aynı testi yapmaya davet etmişti.

Musk daha sonra bunun nasıl yapılacağıyla ilgili bir soruya, Twitter'ın bot hesapları belirlemek için yaptığı testte incelenen takipçi sayısının 100 olduğu ve kendisinin de sayıyı bu yüzden seçtiği cevabını vermişti.

Ancak milyarderin verdiği bu bilgi ortalığı karıştırmış. Zira bu bilgiyi vererek Musk'ın Twitter'ın iç işleyişine dair bilgileri ifşa ettiği ve bunun yasal olmadığı iddia edilmişti.

Musk, 100 sayısını verdiği için Twitter'ın kendisini gizlilik anlaşmasını ihlal etmekle suçladığını duyurmuştu.
 


Musk, bot sorununu çözmenin "korkunç" olacağını söylemiş 

Görünüşte Musk’ın anlaşmadan cayma nedeni aslen bot, yani spam hesaplarç Ancak Twitter’ın hukuk ekibine göre Musk, Twitter'ın reklam gösterilebilir, yani gerçek günlük kullanıcı sayısını biliyordu. Kullanıcıların bir kısmının spam olduğunu satın alma anlaşmasını imzalarken farkındaydı.

Dava dosyasında şu ifadeler yer alıyordu:

Spamler, Musk'ın şirketi satın almak istemesinin halka açık ve özel olarak belirttiği ana nedenlerden biriydi. 9 Nisan 2022'de Musk’ın Twitter'ı satın almak istediğini söylediği gün platformun başkanına mesaj attı ve sahte kullanıcıları platformdan temizlemenin, şirket içi özel bir bağlamda yapılması gerektiğini çünkü bunun sayıları korkunç göstereceğini söyledi.

Milyarderin anlaşmaya ilgisi Tesla'nın hisse fiyatıyla çöktü

Mahkeme belgelerinde ayrıca, Musk’ın anlaşmadan vazgeçme gerekçesinin esasen Tesla’yla ilgili olduğu ima edildi:

Piyasalar ve Tesla'nın hisse senetleri düştükçe, Musk'ın danışmanları Twitter'ın gerçek kullanıcı hesaplama ve spam hesapların yaygınlığını tahmin etme yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi talep etmeye başladı.

Telefon görüşmelerinde ne konuşuldu?

Belgelerde öne çıkan bir konu da Musk’ın 13 Mayıs’ta, kullanıcı verilerini ilk kez talep ettikten sonra anlaşmanın "askıda" olduğunu tweetlemesiydi.

Dava dosyasında bu olayın ardından Twitter’ın anlaşma danışmanının Musk’ın danışmanını aradığı ifade edildi. Musk bunun üzerine ilk tweet’i attıktan iki saat sonra anlaşmaya hala bağlı olduğunu yazdı. Belgeler, iki saatlik aralıkta ne olduğu sorusunu gündeme getiriyor.

Kaka emojisi kuralları ihlal etti

Twitter CEO’su Parag Agrawal, 16 Mayıs'ta Twitter hesabından yaptığı bir dizi paylaşımda sahte hesapların, toplam kullanıcı sayısının yüzde 5'inden az olduğu yönündeki tahminlerini de savunmuştu. 

Musk ise bu savunmaya gülen kaka emojisiyle yanıt vermişti ve Twitter'ın tahminlerinden çok daha fazla sahte hesap olduğu iddiasını yinelemişti.
 


Milyarderin bu cevabı Twitter’ın dava dosyasına kural ihlali olarak geçti.

Emojinin ekran görüntüsüne yer verilen belgelerde Musk, bir aşağılamama maddesini ihlal etmekle suçluyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, NyMag

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU