NASA-Roscosmos gerginliği büyüyor: Rusya'dan "Gerekli gördüğümüz her şeyi yapacağız" çıkışı

(NASA)

Rus uzay ajansı ve NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) kullanımıyla ilgili bir tartışmaya odaklanmış gibi görünüyor.

Roscosmos Başkanı Dmitri Rogozin, Rus uzay ajansının UUİ'nin kendine ait kısmını "gerekli ve yararlı gördüğü" her şeyi yapmak için kullanacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, Rus astronotların Ukrayna karşıtı propaganda olduğu anlaşılan eylemde bayraklarla poz vermesinden sonra ortaya çıkan münakaşadaki son gelişme.

NASA, uzay istasyonunun siyasi açıdan tarafsız olmasının amaçlandığını savunarak bu fotoğrafları eleştirmişti. ABD uzay ajansının açıklaması çok nadir görünen türdendi ve Dünya'daki gerginliklere rağmen uçan laboratuvarda politik yansımalardan büyük ölçüde kaçınmaya çalışan yakın zamanlı politikalarıyla çelişiyordu.

NASA sözcüsü şu ifadeleri kullandı:

NASA, Ukrayna'ya karşı savaşını desteklemek adına Uluslararası Uzay İstasyonu'nu siyasi amaçlar için kullanan Rusya'yı şiddetle eleştiriyor. Bu, istasyonun 15 uluslararası katılımcı ülke arasındaki birincil işlevi olan bilimi ilerletmek ve barışçıl amaçlara yönelik teknoloji geliştirmekle temelden tutarsızdır.

Buna karşılık Rogozin, Roscosmos'un "Rusya bölümünde gerekli ve yararlı olduğunu düşündüğümüz her şeyi yapacağını" söyledi.

Ve Batılı ortaklarımıza aptalca yaptırımlarını kaldırmalarını tavsiye ediyorum.

Son anlaşmazlığı başlatan fotoğraflar, önceki günlerde Roscosmos'un resmi Telegram kanalında paylaşılmıştı. Fotoğraflarda uzay istasyonunun Rusya bölümündeki kozmonotlar, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti bayraklarını tutup Rus ordusunun Ukrayna'daki askeri başarısını kutlarken görülüyordu.

Rogozin, Ukrayna'nın istilasının başlamasından bu yana en açık sözlü üst düzey Rus yetkililerden biri oldu. Roscosmos Başkanı, ABD politikasına saldırmak için resmi hesaplarını kullandı, yaptırımların sona ermesi için defalarca çağrı yaptı ve aralarında Elon Musk'ın da olduğu kişilerle tartıştı.

Fakat kamuoyuna yapılan bu açıklamalara rağmen uzay istasyonundaki işbirliği çoğunlukla planlandığı gibi sürdürüldü. Örneğin NASA astronotlarının Rus uzay aracıyla Dünya'ya geri dönemeyebileceğine dair korkular vardı ancak bu tür planlar çoğunlukla normal seyrinde ilerledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU