Komplo teorisyenlerinin hedefindeki Amerika'nın Stonehenge'i kimliği belirsiz kişilerce havaya uçuruldu

Georgia Guidestones diye de bilinen taşlarda 12 dilde yazılan mesajların arasında "Dünya nüfusu 500 milyonun altında tutulmalı" ifadesi de yer alıyordu

Amerika'nın Stonehenge'inin geri kalan kısmı güvenlik sebebiyle yıkıldı (AP)

Amerika'nın Stonehenge'i diye bilinen yapı kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Georgia eyaletine bağlı Elberton'ın yaklaşık 15 kilometre kuzeyindeki granit levhalar, dün patlayıcıyla havaya uçuruldu.

Yetkililer, patlamanın ardından yapının büyük bölümünün yok olduğunu bildirdi. Georgia Soruşturma Bürosu, patlamada kimsenin yaralanmadığını duyurdu.
 


Georgia Guidestones diye de bilinen taşlar, 4 granit levhadan oluşuyordu. Levhaların ortasında bir sütun yer alırken, hepsinin tepesinde bir taş daha vardı.

1979'da dikilen yapının ne anlama geldiği ve kim tarafından yaptırıldığı tam olarak bilinmiyor.

Wyatt Martin, Robert C. Christian adlı bir kişinin granit levhaların parasını ödediğini öne sürüyor. Anıtın yapımına aracılık ettiğini söyleyen Martin, 2013'te New York Times'daki röportajında "O adama bir yemin ettim ve bunu bozamam. Hiç kimse bilmeyecek" demişti.

Wired, Christian'ın Elberton Granite Finishing Company adlı şirkete "küçük bir sadık Amerikalılar grubu" adına gidip taşı yaptırdığını ve taşların "pusula, takvim ve saat işlevi" göreceğini açıkladığını yazmıştı. Christian, grubun projeyi 20 yıldır planladığını söylemişti.

12 dilde 10 bölümlü mesaj

Yapının kapak taşındaki küçük bir delikten her gün öğle saatlerinde sızan güneş ışığı, ortadaki bir taşta o günün tarihini gösteriyor.

Levhalarda "insanlığın ve gelecek nesillerin korunmasını 12 dilde savunan 10 bölümlü bir mesaj" da yer alıyor. Bu diller arasında İngilizce, İspanyolca, Rusça, Çince, Arapça, İbranice, Hintçe, Svahili, Mısır hiyeroglifleri, klasik Yunanca, Sanskritçe ve Babil çivi yazısı var.

Levhalardaki yazıda, Dünya nüfusunun 500 milyonun altında tutulması öneriliyor. Ayrıca "Önemsiz kanunlardan ve işe yaramaz yetkililerden uzak durun" ve "İnsanlığı yaşayan yeni bir dille birleştirin" mesajları veriliyor.

Amerika'nın Stonehenge'i, Qanon hareketinin ve diğer komplo teorisyenlerinin hedefindeydi. Buna göre anıt, dünya nüfusunu azaltmak isteyen elitleri temsil ediyordu.

Aşırı sağcı komplo teorisyeni Alex Jones da iki sene önce yaptığı açıklamada "Gezegenin zorla nüfusunun azaltılması çağrısı yapan bu anıtı inşa ettiler" demişti.

Anıt daha önce de birkaç kez tahrip edilmişti. Bir keresinde "İsa siz satanistleri yenecek" gibi mesajlar yazılmıştı.

Cumhuriyetçi Parti'den Georgia valiliğine aday olan Kandiss Taylor "Satanist Guidestones" dediği anıtın yıkılmasını memnuniyetle karşıladı.

Elberton'dan iş insanı Matt Clamp ise anıtın yıkımının kendisini üzdüğünü ve tekrar inşa edilmesini umduğunu söyledi:

İnsanlar bunun hakkında her zaman çılgın hikayeler uyduruyordu.

Georgia Soruşturma Bürosu, Elbert County Şerif Bürosu'yla patlamayı araştırıyor.
 


Yayımlanan güvenli kamerası görüntülerinde, patlamadan kısa bir süre sonra bölgeden ayrılan bir araç dikkat çekiyor.

 

 

Independent Türkçe, New York Times, Insider, Wired

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU