Rus güçlerinin Ukrayna'dan tahıl ihracatı için anlaşma imzaladıkları ileri sürüldü

Zaporizhzhia bölgesindeki Rus güçlerinin lideri Yevgeny Balitsky'e dayandırılan habere göre ihracat çoğunlukla Irak, İran ve Suudi Arabistan'a yapılacak

Fotoğraf: Twitter

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporizhzhia bölgesinin kısmi kontrolünü elinde tutan Rus güçleri, çoğunlukla Ortadoğu'ya tahıl ihracatı yapmalarını sağlayacak mutabakat imzaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TASS haber ajansında yer alan ve Zaporizhzhia bölgesindeki Rus güçlerinin lideri Yevgeny Balitsky'e dayandırılan habere göre ihracat çoğunlukla Irak, İran ve Suudi Arabistan'a yapılacak.

Ukrayna ile Batılı devletler Rusya'yı Ukrayna limanlarından tahıl kaçırmakla suçlasalar da Kremlin suçlamaları reddediyor.

Odessa kentinin limanlarında 6 milyon ton tahıl bekletiliyor

Odessa Bölgesi Askeri Vali Danışmanı Yuriy Dimçoglo, "Sadece 6 milyon ton tahıl Odessa'nın 3 limanında bekletiliyor. Ondan biraz daha az miktarda tahıl da Mıkolayiv'de var" dedi.

AA muhabirine, Odessa bölgesindeki son gelişmeler hakkında açıklama yapan Dimçoglo, "Sadece 6 milyon ton tahıl, Odessa'nın 3 limanında bekletiliyor. Ondan biraz daha az miktarda tahıl da Mıkolayiv'de var" diye konuştu.

Türkiye'ye teşekkür

Dimçoglo, bölgedeki demir yolu depoları ve çiftçilerin hangarlarındaki tahıl stoklarının da oldukça büyük olduğunu ifade ederek küresel tahıl ihracat sorununun çözülmesine gösterdiği yoğun çabalardan dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Az miktarda da olsa şimdilik ellerindeki buğday stoklarını Tuna Nehri'ndeki İsmail Limanı'ndan Romanya'ya ihraç ettiklerini aktaran Dimçoglo, "Ancak oraya sadece 3 bin tonluk, 5 bin tonluk gemiler girebiliyor" ifadesini kullandı.

24 Şubat'ta Rusya-Ukrayna savaşının başlaması nedeniyle Ukrayna limanlarında ve silolarında 20 milyon tonun üzerinde tahılın beklediği belirtiliyor.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU