Irak eski Başbakanı İbadı, Haşdi Şabi'yi "uzaylılara" benzetti

Haşdi Şabi'den yapılan açıklamada İbadi'ye cevaben "Haşdi Şabi Irak'ta tarifsiz fedakarlıklar göstererek büyük zaferler alma yolunda Irak ordusuna katkıda bulunmuştur" dendi

Eski Irak Başbakanı Haydar İbadi / Fotoğraf: Reuters

Irak’ın eski Başbakanı Haydar İbadi, katıldığı bir televizyon programında Haşdi Şabi güçlerine yüklendi.

İbadi, örgütün içerisinde "hayali savaşçılar ve uzaylılar" olduğunu söyledi.

Irak'taki Haşdi Şabi'nin sahada 60 bin, kağıt üzerinde ise 150 bin savaşçısı olduğunu söyleyen eski başbakan, "Savaş tüccarları Haşdi Şabi'yi kenti çıkarları uğruna kullanmak için yoğun çaba sarf ediyor. Aksi takdirde, Haşdi Şabi'nin militan sayısının barış döneminde artması nasıl izah edilebilir?" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haşdi Şabi’nin Basın Sözcüsü Abdulhadi ed-Derraci dün yaptığı açıklamasında İbadi’nin dile getirdiği sorunun ordu için de söz konusu olduğunu belirtti. Haşdi Şabi üzerinde şüphe oluşturulmak istendiğini söyledi.

Derraci açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Haşdi Şabi içinde ‘uzaylıların’ olduğu veya örgüt gücünün ve pozisyonunun istismar edildiği yönündeki sorunlar, Silahlı Kuvvetler genelindekilerden farklı değil. O zaman neden sadece Haşdi Şabi’ye odaklanılıyor? Neden Haşdi Şabi’nin bir parçası olduğu silahlı güçlerimizin genelindeki bu gerçekliğe yalnızca Haşdi Şabi üzerinde şüphelere yol açacak karalayıcı ve kötüleyici bir üslup yerine yapıcı bir ulusal ruh içinde çözümler aranmıyor?

Örgütün tarifsiz fedakarlıklar gösterdiğini söyleyen Derraci, Irak halkının büyük zaferler kazanma konusunda Haşdi Şabi'nin fedakarlıklarının farkında olduğunu ifade etti.

"Eski başbakanın yurtiçi ve yurt dışındaki Irak düşmanları tarafından bu kampanyalara sürüklenmesine şaşırdık" dedi.

Derraci, İbadi’nin başbakanlık döneminde başkomutan sıfatıyla Haşdi Şabi’den birinci dereceden sorumlu yetkili konumuna geldiğine hatırlattı. 

"Ortada bir ihmal varsa bunun birinci derece sorumlusu İbadi'dir" dedi.

Şarkul Avsat'a konuşan Haşdi Şabi'nin eski yöneticisi Kerim Nuri, İbadi'nin Haşdi Şabi ile olan sorununun 2014'e dayandığını kaydetti.

Nuri, "İbadi, iki taraf arasında belirli bazı hassasiyetler olmakla birlikte Irak Silahlı Kuvvetleri ile Haşdi Şabi taraflarını birleştirmeye çalıştı. Eski başbakan, bir miktar yanlış anlaşılmayla birlikte uluslararası koalisyonun kendisine katılmasına mesafeli yaklaştığı Haşdi Şabi’nin büyük savaşlara dahil edilmesinde başarılı oldu" ifadelerini kullandı.

Nuri, açıklamasını şöyle sürdürdü:

İbadi, ABD’nin yer almak istemediği bölgelerin büyük bir bölümünü Haşdi Şabi’ye bıraktı. Yeniden ikinci dönem başbakan olması yönündeki tartışmaların sürdüğü bir dönemde Haşdi Şabi’yi tarafsızlaştırmaya çalıştı. İbadi, Haşdi Şabi ile ilgili bugün duyurduğu bilgileri ikinci dönem de başbakan olma sürecinde açıklamadı. Bu bilgileri ikinci dönem seçildiğinde açıklayacağı varsayılıyordu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

DAHA FAZLA HABER OKU