Hindistan’da selden kaçan kaplan bir evin içinde yatarken bulundu

Devam eden muson yağmurları Bihar ve Assam’da 97 kişinin ölümüne yol açarken, milyonlarca kişi de yerinden edildi

Yetkililer kaplanı evden tahliye etmeden önce onu uyuttu ve havanın kararması için bekledi (Kaziranga Ulusal Parkı, Twitter) 

Hindistan’da ölümcül selden kaçan kaplan bir evin içinde yatarken bulundu.

Bengal kaplanının, koruma altında bulunan ve yüzde 95’i şiddetli sel yüzünden su altında kalan Assam’daki Kaziranga Ulusal Parkı’ndan yakınlardaki bir köye kaçtığı düşünülüyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan Yaban Hayat Vakfı’nın (WTI) twitter’dan paylaştığı bir fotoğrafta kaplan, bir yatağın üstünde ve başı bacaklarının üzerinde dinlenirken görülüyor.

Kaplanın eve girdiğini gören komşuların bağrışması üzerine ev sahibi alarma geçti.

 

kaplan1.jpg
Bir evin odasına sığınan kaplan yatağın üzerinde dinleniyor (WTI, Twitter)

 

Kaziranga Ulusal Parkı’nın Direktörü Shiv Kumar “Kaplanın selden kaçmak için yerleşim yerine gittiği görülüyor. Şimdi de çok yorgun gözüküyor. Kaplanı uyutmak için hazırlanıyoruz” dedi.

WTI’ye göre kaplan perşembe sabahı 8.30’da sığınacak bir yer bulmak üzere parkın yakınlarındaki bir tepeye giderken otoyoldan karşıya geçerken görüldü.

Paylaştığı bir tweet’te WTI “Muhtemelen huzursuz bir şekilde hurda bir garajın duvarından atlayarak evin karanlık odasına sığındı” yazdı.

Park ve WTI görevlileri hayvanı uyuttuktan sonra otoyolu kapatmak için havanın kararmasını bekledi ve hayvanın yeniden güvende olacağı ormana dönmesine yardım etti.

 

kaplan3.png
Yetkililer kaplanı tahliye ederken (Kaziranga Ulusal Parkı, Twitter)

 

Hazirandan eylüle dek süren muson yağmurları Nepal, Hindistan ve Bangladeş’te yoğun yağış, sel ve heyelana yol açtı.

Yetkililere göre Hindistan’ın Bihar ve kuzeydoğusundaki Assam eyaletlerinde aralarında çocukların da bulunduğu 97 kişinin yanı sıra en az 43 hayvan hayatını kaybetti.

UNICEF yaklaşık 5 milyonu çocuk olan 12 milyondan fazla kişinin muson yağmurlarından etkilendiğini tahmin ediyor. Bu kişilerin çoğu evlerini terk etmek ve kamp ile geçici yerleşim yerlerine gitmek zorunda kaldı.

Zarar görmüş yollar, köprüler ve demir yolları yüzünden pek çok bölgenin erişilemez halde kalmaya devam ettiğini belirten UNICEF, çocukların en acil ihtiyaçları arasında temiz su, hastalıkların yayılmasını önlemek için hijyen gereçleri, gıda ve tahliye merkezlerinde çocukların oyun oynayabileceği güvenli alanlar bulunduğunu belirtiyor.

UNICEF Güney Asya Bölge Direktörü Jean Gough “Bölge boyunca, aşırı hava koşullarının çocuklar ve aileler üzerindeki yıkıcı etkisini görüyoruz. Hava şartları daha da kötü, öngörülemez ve değişken hale gelirse, bunun bedelini en ağır ödeyenler çocuklar olacak. Unicef çocukların güven içinde kalması ve gerekli desteği alabilmeleri için yerel otoritelerle ve ortaklarla çalışarak ihtiyaçlara acil cevap veriyor.”

Reuters’tan da yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU