Trabzon’da ‘Kürdistan’ yazılı atkı giyen turiste linç girişimine tepkiler sürüyor

Trabzon'da Kürdistan yazılı atkıyla fotoğraf çektirmek isteyen turist grubu, çevredekilerin saldırısına uğramıştı

Trabzon’da ‘Kürdistan’ yazılı atkı giyen turiste linç girişimi / Fotoğraf: Twitter

Irak Kürdistan Bölgesi’nden (IKB) Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl’e gelen turistler, ‘Kürdistan’ yazılı atkıyla fotoğraf çektirmek isterken, çevredeki bir grubun saldırısına uğramıştı. Kadın ve çocukların da bulunduğu 50 kişilik gruptan 9 kişi gözaltına alınmıştı. 

Linç girişimi sonrası Trabzon Valiliği, yaptığı açıklamada gözlaltına alınan kişilerin sınırdışı edildiğini duyurdu: 

Trabzon Valiliği.jpg
Trabzon Valiliği


Açıklamada, “İlimiz Çaykara ilçesi Uzungöl mahallesinde bugün 11:00 sularında Kuzey Irak’tan bölgemize gezi amacıyla gelen 50 kişilik Irak uyruklu gruptan 9 kişi, üzerinde Kürdistan yazılı atkı ile fotoğraf çekildikleri sırada yöre halkı tarafından kendilerine tepki gösterilerek kısa süreli arbede yaşanmıştır. Olaya kolluk kuvvetlerimiz tarafından müdahale edilerek vatandaşlarımız sakinleştirilmiş ve durum kontrol altına alınmıştır. Olayla ilgili olarak Çaykara Cumhuriyet Savcılığınca 9 Irak uyruklu şahıs hakkında gözaltı işlemi yapılarak adli tahkikata başlanılmıştır” ifadelerini kulandı.

Gözaltındaki dokuz  kişinin, sınırdışı edilmek üzere ilgili birimlere teslim edildiğini duyuran Valilik, yaptığı ikinci açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Kuzey Irak’tan gezi amacıyla, ilimiz Çaykara/Uzungöl Mahallesine gelen gruptan 9 kişinin ‘Kürdistan’ yazılı atkı ile fotoğraf çekinmeleri nedeniyle çıkan olayla ilgili soruşturma başlatılmış olup, ifadeleri alınan şahıslar sınırdışı edilmek üzere ilgili birimlere teslim edilmiştir.


Linç girişimine ilişkin Irak Kürdistan Bölgesi'nden de bir açıklama geldi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

Trabzon’da birkaç vatandaşımız Kürdistan bayrağı ile fotoğraf çektirmek isterken taciz ve saldırıya uğruyor daha sonra gözaltına alınıyorlar.  Vatandaşlarımızı mahkemeye vermek istiyorlar.

Kürdistan Bayrağı Irak içerisinde anayasada tanınan bir bayrak olup daha önce de Kürdistan Bölgesi heyetlerinin Türkiye ziyaretlerinde, başta havalimanları olmak üzere diğer resmi kurumlarında kullanılmıştır.

Bu olaydan dolayı Kürdistan Bölgesi Başbakanı endişelerini ifade ederek, hükümet yetkililerin konuyla yakından ilgilenmesi ve gözaltında bulunan vatandaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması için Türk yetkilileri ile temasa geçmesi için talimat vermiştir.

 

“Türkiye bayrağına saldırı neyse IKB bayrağına saldırıda odur”

IKB’li turist grubuna saldırıya tepki gösteren AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, sosyal medya hesabından, “Açılan bayrak/atkı Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimin bayrağıdır. Elbette o bölgenin insanları bizler gibi bayraklarına saygı ve sevgi göstereceklerdir. Erbil'de Türkiye bayrağına saldırı neyse Trabzon'da IKBY bayrağına saldırı aynı şekilde çirkindir” paylaşımında bulundu.


“Valilik bile bile nasıl böyle bir duyuru yapar”

Linç girişiminde bulunan vatandaşlardan çok Trabzon Valiliği’nin yaptığı açıklamaya tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Vatandaşın bu atkıları PKK işareti sanıp tepki gösterdiğini düşünüyorum. Peki, Valilik Kürdistan yazısı ve işaretlerin Kuzey Irak’a ait olduğunu bile bile nasıl olur da böyle bir duyuru yapar? Bizim yurttaşlarımız bayrağımızı başka bir ülkede taşıyamaz mı, taşımaz mı?” dedi.


“Türkiye’yi Türkçülük yapanlar bölüyor”

Trabzon’daki linç girişimine tepki gösteren bir diğer isim ise HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin.

Türkiye’yi Türkçülük yapanların böldüğü iddiasında bulunan Şahin, “Kürt/Kürdistan karşıtlığını körüklerseniz Kürtlerin kopuşunu, ülkenin bölünüşünü hızlandırırsınız. Kürt/Kürdistan düşmanlığı, ülkeyi bölmek isteyen emperyalist planlara hizmet ediyor. Yıllardır söylediğim bir şey var: Türkiye'yi Türkçülük yapanlar bölüyor/bölecek” ifadesini kullandı.


Linç girişimi ile ilgili İnsan Hakları Derneği de resmi Twitter hesabından bir açıklama paylaştı, turistlere yönelik saldırı kınandı ve saldırıya uğrayanların değil saldırganlar hakkında soruşturma açılması gerektiğini ifade etti.


Gazeteci yazar İsmail Saymaz’da Trabzon’daki linç girişimine tepki gösterdi. Saymaz, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Gözaltına alınıp suçluymuş gibi sınırdışı ediliyor. Olacak iş değil” diye yazdı.  


Eski Adıyaman Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal da linç girişiminin ardından sosyal medyada tepki gösterenler arasındaydı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU