Erdoğan'dan "NATO Zirvesi" açıklaması: Biden bir araya gelme arzusunu ifade etti, biz de "Olabilir" dedik

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı ile ilgili konuşan Erdoğan, "Kuru laf değil netice istiyoruz, orta sahada top çevirmekten bıktık" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO Zirvesi için İspanya'ya hareket etmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Zirvenin Ukrayna'daki savaşın devam ettiği kritik bir dönemde yapıldığını vurgulayan Erdoğan, "Zirve önemli bir kilometre taşı olacak. NATO'ya önümüzdeki dönemde yön verecek konsept kabul edilecek" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım süreçleri ile ilgili ise Erdoğan, "İkili görüşmelerimde PKK gündemimizde olacak. İsveç ve Finlandiya tavrımızı bir kez daha anlatacağız. PKK'nın bu ülkelerde hareket etmesine mani olunmalı. İsveç ve Finlandiya'nın olduğu 4'lü zirve gerçekleştireceğiz. NATO'ya üye olacaklarsa Türkiye'nin güvenlik endişesini gidermek zorundalar" ifadelerini kullandı.

"Bu sabah Biden ile görüştük"

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile zirvede yüz yüze bir görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğiyle ilgili de konuştu.

Bu sabah Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyleyen Erdoğan, "Tekrar bir araya gelme arzusunu ifade etti. Bizde 'Olabilir' dedik. Gerekirse NATO Zirvesi'nde de bir araya geleceğiz" dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

4’lü görüşmeyi tekrar yapacağız ve burada Finlandiya Cumhurbaşkanı, İsveç Başbakanı birlikte bu dörtlü görüşmeyi yapıp hangi noktaya geldiklerini göreceğiz. Biz kuru laf istemiyoruz, biz netice istiyoruz. Orta sahada top çevirmekten bıktık.

"F-16 meselesi hâlâ masada, orada da bir oyalama taktiği gidiyor" 

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile gündemde hangi başlıklar olacağına ilişkin olarak da şunları söyledi:

Bu arada en önemli ABD ile olan görüşmemiz F-16 meselesiydi. O da şu anda hâlâ masada. Orada da bir oyalama taktiği gidiyor. Yunanistan Başbakanı geçenlerde davetlimdi, kendisiyle İstanbul'da bir yemekli sohbetimiz oldu. Bundan böyle artık biz görüşmelerimizi bire bir yapalım, aramıza üçüncü kişileri sokmayalım diye mutabık kaldık. Aradan 2-3 hafta geçti. ABD'ye gitti, Senato'da yaptığı konuşmada saldırdığı yer yine Türkiye oldu, F-16 meselesi vs. gündeme getirildi. Artık biz bunların iyice ne olduğunu, kim olduğunu gayet iyi biliyoruz. 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ'nün en önemli sığınağı neresi oldu? Yunanistan oldu... Türkiye'den kaçanlar, hep Yunanistan'ı tercih ettiler. Yunanistan o dönemin Başbakanı ile de görüştüm, gerekli müdahaleyi yapacağız demesine rağmen bunlar teröristleri beslediler, Yunanistan üzerinden Avrupa'nın değişik ülkelerine yolladılar. Biz bunları yutmuyoruz. Türkiye'ye karşı şahsiyetli duruş bekliyoruz, göstermeyenlere karşı tavrımız bellidir. Türkiye'nun duruşundan taviz vermeyeceğiz.

"Miçotokis'le ikili görüşme yapmam mümkün değil"

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile zirveden bir araya gelinip gelinmeceği ile ilgili ise Erdoğan, "Miçotokis'le ikili görüşme yapmam mümkün değil. Yunanistan'la yüksek düzeyli stratejik toplantımız vardı, bunu kaldırdım. Artık yapılması mümkün değil, bitti o iş. O kapıyı kapattık. Bundan sonra kendilerine çekidüzen verecekler" dedi.

"Tahıl koridoru" takvimi

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle aksayan ve görüşmeleri süren "tahıl koridoru" konusu ile ilgili Erdoğan, "Şu anda bazı takvim belirleme çalışmaları olayların gelişmesine göre olur. Olaylar bazı yerlerde bakıyorsunuz çok su altı gidiyor, bazı yerlerde su üstüne çıkıyor. Bu gelişmelere göre biz de yol haritamızı anlık, süratle belirler gerekli müdahelemizi yaparız" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU