Trump "Türkiye'ye yaptırım şimdilik yok" dedi, senatörler yaptırım için karar tasarısı sundu

Reuters'ın ele geçirdiği karar tasarısının taslağında Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini satın alması "ABD'nin güvenlik hakkına doğrudan ve büyük bir tehdit" olarak tanımlanıyor ve yaptırım öngörülüyor

Reuters: ABD'de Cumhuriyetçiler Türkiye'ye yaptırım uygulanması için karar tasarısı sundu / Görsel: Pixabay 
 

Reuters'ın haberine göre ABD'de Cumhuriyetçi Senatörler Rick Scott ve Todd Young ABD Senatosu'na Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırım uygulanması için çağrıda bulunduğu bir karar tasarısı sundu.

Karar tasarısısının taslağını Reuters haber ajansı ele geçirdi.

 

scott.JPG
Senatör Rick Scott / Fotoğraf: @ScottforFlorida

 

Buna göre Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması ABD'nin güvenliğine doğrudan tehdit olatak tanımlanıyor.

Karar tasarısının kabulü halinde Türkiye'ye "ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası" (CAATSA) kapsamında belirlenen yaptırımların bütünüyle uygulanması öngörülüyor.

Cumhuriyetçi Senatör Scott'un önergesi aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 'ülkeyi otoriterliğe sürüklemek, insan hakları ihlalleri yapmakla' eleştiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyetçi senatörler ABD Başkanı Donald Trump yönetimine Türkiye'nin daimi NATO üyeliğinin gözden geçirilmesi için NATO'ya toplantı talebinde bulunması çağrısı da yapıyor.

Cumhuriyetçilerin hazırladığı karar tasarısını Senato'nun Dışilişkiler Komitesi'nden Demokrat Senatör Bob Menendez de destek verdi.

Menendez Türkiye'yi F-35 programından çıkarmanın yeterli olmayacağını belirtip yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Yasalar açıkça 'Rusya'nın savunma ve istihbarat sektörleriyle 'önemli işlemler yapanlar' için cezalar öngörüyor, bu da açıkça S-400 sisteminin teslimatını da içerir. Trump'ın CAATSA'yı uygulamayı reddetmesi durumunda ABD yönetimini Türkiye'ye yaptırım uygulamaya zorlayacak bir yasa tasarısı sunacaktır.

Söz konusu tasarının Cumhuriyetçilerin kontrolündeki senatodan geçmesinin kanun hükmünde belirliyiciliği olmamakla birlikte ABD Başkan'ı Trump'a Ankara'ya yaptırım uygulaması yönünde baskı oluşturma amacı taşıdığı biliniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasıyla ilgili olarak "S-400 konusunda Türkiye'ye şu an yaptırım arayışında değilim" ifadelerini kullanmış, bu açıklamasından kısa bir süre sonra ise Oval Ofis'te Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yle yaptığı görüşmenin ardından "Bir çok sebepten dolayı çok çok zor bir durum. Dolayısıyla meseleye bakıyoruz. Ne yapacağımızı göreceğiz. Bunları henüz duyurmadık" diye konuşmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU