“Geçici görevlendirmeyle Kuzey Irak'a gönderilen sözleşmeli hekim kaza kurşunuyla yaralandı” iddiası… Sivil doktorların askeri birliklerde zorunlu görevlendirilmesi eleştiriliyor

15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri hastanelerin kapatılarak, sivil doktorların askeri birliklerde geçici görevlendirilmesine eleştiriler var. Doktorlar bağlı bulundukları birliklerle sınır ötesi bölgelere götürülmeleri nedeniyle risk altında

15 Temmuz 2016 günü gerçekleşen darbe girişiminin ardından yapılan düzenlemeler kapsamında askeri hastaneler kapatılarak, Sağlık Bakanlığı'na devredildi.

Buralarda tabip subay olarak görev yapan personelin bir kısmı da sivil hastanelere yönlendirildi. Ayrıca tabip subay yetiştirilmesine de son verildi. 

Birlikerde oluşan doktor açığı Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol ile Sağlık Bakanlığı'nca görevlendirilen sivil doktorlar aracılığıyla karşılanmaya çalışıldı.

Hekimlerin meslek örgütlerinden bu uygulamaya yönelik itirazlar geldi. Aradan geçen altı yıla karşın itirazlar giderek yükseliyor. 

Çünkü sınır ötesi operasyonlar sonucu birçok askeri birlik, Suriye ve Irak'ın kuzeyinde kurulan kalıcı üslerde konumlanmaya başladı. 

Bu nedenle özellikle güney sınırındaki askeri birliklerde görevli doktorlar da o birliğin sınır ötesinde kalan ve risk içeren üslenme bölgelerine sevkedilebiliyor.

Bir doktor geçici görevle gönderildiği Kuzey Irak'ta yaralandı

Türk Tabipler Birliği (TTB) Büyük Kongre Delegesi Dr. Recep Koç, 21 ve 22 Haziran 2022 tarihlerinde attığı iki ayrı tweette bu konuya dikkat çekti.

Koç, önce 21 Haziran'da attığı paylaşımda şunları söylemişti: 
 

GATA kapatıldı. Askeri birliklere askeri hekim bulunamıyor. Askeri hastaneler yok. Askeri birliklere hiçbir eğitim verilmeden,sağlık kurullarından uygunluk raporu istenmeden sivil hekimler görevlendirilmektedir. Hekimlerimizin başına geleceklerden Sağlık Bakanlığı sorumludur.

 


Koç, bir gün sonra bu tweetini alıntıladı ve bu paylaşımı yapmasına neden olan olayla alakalı şunları söyledi:
 

Bir sivil hekimimiz geçici görevlendirildiği askeri birlikte ağır yaralanmış. Sorumlu GATA'yı, askeri hastaneleri kapatan iktidar ve Milli Savunma Bakanlığı ile protokol imzalayan Sağlık Bakanlığıdır.


Samsun'dan geçici görevle gönderildiği Kuzey Irak'ta kaza kurşunuyla ağır yaralanan hekimin durumu ciddi

Koç'un ardından adını açıklamak istemeyen bir doktordan edindiğimiz bilgiye göre söz konusu olay, geçtiğimiz hafta sonu Kuzey Irak'ta meydana geldi.

Görev yeri Samsun olan T.Ö. adlı sözleşmeli hekim, geçici görevlendirmeyle Şırnak 23. Piyade Tümen Komutanlığı'nda görevlendirdi.
 

WhatsApp Image 2022-06-24 at 15.12.39.jpeg
Doktorların zorunlu hizmetlerinde askeri birliklerinde olduğunu gösteren bir liste


T.Ö.'nün sağlık sorunu nedeniyle sivil hayatında "Askerden muafiyet" raporu bulunuyordu. 

İddiaya göre T.Ö., görevlendirildiği tümene bağlı unsurlarla birlikte TSK'nın Kuzey Irak'taki üs noktalarından birine gönderildi. Burada görev yaptığı sırada ilk tespitlere göre birlik içinde bir askerin silahından çıkan kaza kurşunuyla yaralandı.

Karaciğeri ve dalağında hasar olan ve şu an için belden aşağısı tutmadığı ifade edilen T.Ö.'nün halen Ankara GATA'da yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü kaydedildi.

Sınır ötesindeki birlikte yazdığı reçete "Yurt dışı" diye başına bela oldu

Yine bir başka olayda görevlendirildiği birlikle birlikte sınır dışı görevine giden bir hekime yazdığı ilaçlardan dolayı SGK tarafından "Görev yeri dışında ilaç yazdığı" gerekçesiyle para cezası kesildiği öğrenildi.

Ya zorunlu hizmetle ya geçici görevle gönderiliyorlar

Sosyal medya hesabından sorunu gündeme getiren TTB Büyük Kongre Delegesi Dr. Recep Koç, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada söz konusu uygulamanın birkaç yıldır devam ettiğini söyledi. 

"Gönderilenler ya zorunlu hizmet kurası çekenler arasından ya da 1,2,3 aylık geçici görevlendirmeyle gidiyorlar" diyen Koç, "Kanuni olarak da düzenlendiği için itirazlar bir işe yaramıyor. Erkek doktorlar ve genellikle cerrahi branşındakiler görevlendiriliyor" açıklamasını yaptı. 

"Bu insanlar siviller. Bir askeri eğitim almış değiller" hatırlatmasını yapan Koç, şöyle devam etti:
 

Bu insanları önce geçici görevle alıyorsun bir yere götürüyorsun. Sonra oradan da bulunduğu birlikle ülke dışında Suriye veya Kuzey Irak'ın kuzeyinde tehlikeli bir noktaya taşıyorsun.

Öncelikle böyle birşeyin rızasız olması doğru değil. Bunlar askerlik görevini asteğmen olarak yapan doktorlar da değil. Onlar olsa belki öncesinde sağlık kontrolünden geçmiş olabilirler.
 

Recep Koç
Türk Tabipler Birliği Büyük Kongre Delegesi Dr. Recep Koç/ Fotoğraf: Independent Türkçe


Askerliğe uygun olmayan ya da sağlığı zor şartlarda yaşamaya elvermeyen insanlar da bir anda kendilerini riskli bir ortamda buluyor.

Sivil bir insanı kendi insiyatifi dışında bir askeri birlikte görevlendiremezsin. Günümüzde birçok genç, bedelli askerlik yaparken bu yolla askerliğini yapmış doktorlara ikinci askerlik yaptırılmış oluyor.

Sonuçta o askeri hiyerarşinin içine giriyor. Orada üs noktasında kendisine neresi gösterilmişse haftalarca orada kalmak zorunda kalıyor.


Sivil hayattan gelen doktorlar harp cerrahisine de hakim değil

Konuyla ilgili görüştüğümüz ancak adının verilmesini istemeyen bir başka doktor ise şunları söyledi:
 

Harp cerrahisi dünya çapında uzmanlık gerektiren bir alan olarak kabul edilir.
 

GATA

Geçmişte askeri bir kurum olan Gülhane Askeri Tıp Akademisi, bugün Sağlık Bakanlığı'na bağlı/ Fotoğraf: AA


Eskiden askeri hastanelerde tabip subaylar bu konuda özel olarak eğitilirdi. Onları sivil hastanelere gönderildiler şimdi sivil hayattan gelen ve harp cerrahisini bilmeyen doktorları riskli yerlerde görevlendiriyorlar.

Normalde bir doktoru görevli olduğu ilçenin dışına dahi çıkaramazken bağlı olduğu birlikte yurt dışı görevine götürüyorsun. 


Yaralı askerlerin devlet hastanelerine sevki de sıkıntı yaratıyor

Kuzey Irak'ta veya Suriye'nin kuzeyinde yaralanan askerlerin artık askeri hastane olmadığından sınır illerindeki devlet hastanelerine getirildiğini kaydeden doktor, şöyle devam etti:
 

Örneğin diyelim ki sınır ötesinde yaralanan askerler Şırnak veya Yüksekova Devlet Hastaneleri'ne getiriliyor. Oranın zaten bir yoğunluğu var ve imkanları belli.
 

asker
Kuzey Irak'taki üs bölgelerinde de görev yapan askerler/ Fotoğraf: AA​​​​​​​


Ya gelen yaralı asker gerekli ilgiyi yeterli göremiyor ya da o askerlere ilgi göstermek için bu sefer vatandaşa verilen hizmet aksıyor.

Belki bazen de güvenlik nedeniyle yaralıların getirildiği birimler bir süreliğine de olsa kapatılıyor. Bu durumda yine vatandaş mağdur.


"Bakanlık açıklama yapacak" denildi

Independent Türkçe'nin ulaştığı bilgiye göre meslek örgütlerinin taleplerinden dolayı Sağlık Bakanlığı, bir değerlendirme yaparak, gelecek günlerde bu konuda yeni bir düzenleme içeren bir açıklama yayınlayacak. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU